Nieuws
dinsdag, 08 jul 2025

Geen besparingen in Vlaamse begroting en Vlaming betaalt de prijs

Tijdens de bespreking van de begrotingsaanpassing 2025 in het Vlaams Parlement spaarde Vlaams Belang-parlementslid Tom Lamont de Vlaamse regering niet. “Wat aangekondigd werd als een besparing van 329 miljoen euro, blijkt in realiteit een boekhoudkundige truc met amper impact op het beleid”, aldus Lamont. “De regering schuift gewoon facturen door naar de toekomst, en dat noemen ze besparingen.”

Een week voor de vrijgave van de begrotingsdocumenten kondigde bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) trots aan dat de Vlaamse regering 329 miljoen euro zou besparen. “Straffe communicatie. Ik wou minister Weyts bijna feliciteren”, aldus Lamont, “maar toen we de documenten lazen, bleek er amper iets geschrapt: 95,6 miljoen aan vastleggingskredieten op een zogezegde besparing van 329 miljoen euro.” Ook het Rekenhof fileerde intussen de aanpak van de regering. Het Hof bevestigt de kritiek van het Vlaams Belang door te stellen dat de maatregel veeleer het vertragen van de reële uitvoering lijkt naar een volgend begrotingsjaar, dan een werkelijke besparing.

De ratingverlaging door Fitch van Vlaanderen naar AA met negatieve outlook is volgens Lamont “een teken aan de wand”. Ondanks pogingen om de schuld door te schuiven naar de federale overheid, wees hij op de staat van de Vlaamse financiën zelf: “Een begrotingstekort van 4,5 miljard euro, een schuldgraad richting 100 procent, en een rentekost van boven het miljard. Dat ziet Fitch ook.”

“Men geeft miljoenen aan vzw’s die activisme prediken, vandalisme verheerlijken of zich verzetten tegen het eigen beleid, terwijl de Vlaming verzuipt in belastingen”

Het Vlaams Parlementslid hekelt ook de “absurde subsidiecultuur” in Vlaanderen. “Men geeft miljoenen aan vzw’s die activisme prediken, vandalisme verheerlijken of zich verzetten tegen het eigen beleid, terwijl de Vlaming verzuipt in belastingen. Organisaties zoals LABO vzw, Catapa, Hart boven Hart of GetBasic krijgen elk jaar opnieuw ruime steun, zonder dat daar enige maatschappelijke return tegenover staat.”

Als symbool van het falende beleid haalt hij verder de omstreden koelkastpremie aan, een project dat vijf keer duurder uitviel dan voorzien. “Collega Brusselmans waarschuwde jullie in februari al. Maar jullie lachten het weg en bleven volharden. Nu zit Vlaanderen met de factuur”, besluit Lamont. “De meerderheid keurt dit goed en rijdt naar huis alsof er niets aan de hand is. Maar de Vlaming zal de rekening betalen.”