Nieuws
donderdag, 10 jun 2021

Geen cel voor kinderverkrachter: “het gaat tenslotte niet om een spandoek”

Het Vlaams Belang is verbolgen dat een 42-jarige kinderverkrachter van de Brugse strafrechter niet eens naar de cel hoeft. “In dit land krijg je een effectieve gevangenisstraf voor het tonen van een spandoek met een mening, en een voorwaardelijke celstraf voor het verkrachten van een 13-jarige jongen. Begrijpe wie begrijpe kan”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Justitie had al een torenhoog geloofwaardigheidsprobleem en maakt het op deze manier alleen maar erger.”

De man die zich al jarenlang inliet met kinderporno en die met heel wat minderjarige jongens had proberen af te spreken, werd door de correctionele rechtbank slechts bestraft met een voorwaardelijke celstraf van vier jaar en een alcoholverbod. “Op het ernstige misdrijf van verkrachting van iemand beneden de 14 jaar staat nochtans een gevangenisstraf tot 15 jaar”, aldus Dillen. “Uiteraard kunnen steeds verzachtende omstandigheden in acht worden genomen. Maar zonder dit specifieke dossier te kennen, is een dergelijk gebrek aan bestraffing voor dit soort feiten volkomen onaanvaardbaar.”

“Zonder rechtvaardige bestraffing van iemand als deze kinderverkrachter kan je niet spreken van een rechtsstaat”

Volgens Vlaams Belang zijn dit soort vonnissen het logische gevolg van tientallen jaren links Justitiebeleid. “Effectieve gevangenisstraffen moeten kost wat kost vermeden worden. Enkel wanneer alle alternatieven uitgeput zijn, kan het als bestraffing gehanteerd worden. Als een ‘ultimum remedium’ dus”, vervolgt Dillen. “Elke detentieschade in hoofde van de crimineel dient vermeden te worden. De psychische en andere schade die iemand als deze kinderverkrachter oploopt door een opsluiting in de gevangenis weegt in die visie dus veel zwaarder dan de schade die de slachtoffertjes hebben opgelopen.”

“De Brugse rechter gaf een vreselijk signaal naar potentiële verkrachters en pedofielen. Een zachte aanpak levert enkel harde criminaliteit op”, besluit Dillen. “Maar de maatschappij hiertegen beschermen hoort duidelijk niet bij de prioriteiten van paars-groen. Die liggen bij de aanpak van zogenaamd fake news en van foute meningen.”