Nieuws
maandag, 16 jan 2023

Groenen blijven zich verzetten tegen kernenergie: “ecologisch fundamentalisme”

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet verzet zich tegen een verdere verlenging van de jongste kerncentrales en de bouw van kleine modulaire kernreactoren. Eerder had de voorzitster van Groen Nadia Naji ook al gezegd niet dat zij de wet op de kernuitstap niet wil herbekijken. “De groenen blijven in de boosheid volharden”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het is door hun dogmatisme dat we in de huidige energie-crisis zitten. Dat de groenen zich tegen kernenergie blijven verzetten is niet anders dan ecologisch fundamentalisme te noemen.” 

Nollet herhaalde op de Franstalige radiozender Bel RTL de ambitie van Ecolo om tegen 2050 uitsluitend een beroep te doen op hernieuwbare energiebronnen. Hij zei dat zijn partij op geen enkele manier afstand doet van haar manifest. Nollet ziet geen voordelen in kleine modulaire reactoren, of zogenaamde SMR’s, en verzet zich dan ook tegen de bouw ervan. De Vivaldi-regering sloot recent een eerste akkoord met Engie over de verlenging van de twee jongste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Er gaan ook meer en meer stemmen op om de kerncentrales met twintig jaar te verlengen in plaats van de vandaag voorziene tien jaar. Nollet verzet zich hier echter tegen omdat dit volgens hem niet conform de wet op de kernuitstap en onnodig is. Vorige week nog zei co-voorzitster van Groen Nadia Naji in de Afspraak op vrijdag dat ze geen meerwaarde zag in het herbekijken van de wet.

“De smeekbede bij Engie heeft de groenen niet van gedacht doen veranderen”

“De groenen blijven in hun boosheid volharden”, zegt Van Lommel. “Ze willen om onbegrijpelijke reden nog altijd niet weten van kernenergie. Dat De Croo bij Engie is moeten gaan smeken om de jongste kerncentrales alsnog te verlengen, heeft hen duidelijk niet van gedachten doen veranderen. Eerder noemde energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) de bouw van SMR’s ook al iets voor miljardairs die geld te veel hebben.” Van Lommel wijst er nogmaals op dat kernenergie koolstofarme energie is en dat het sluiten van kerncentrales om ze te vervangen door gascentrales net tot een grote uitstoot van CO2 leidt.

Het Vlaams Belang hekelt de houding van de groenen. “Het is door hun dogmatisme dat we in de huidige energie-crisis zitten”, aldus Van Lommel. “De kernuitstap was essentieel voor de vorming van de regering Verhofstadt en de bevestiging ervan voor de vorming van de regering De Croo. Dat de groenen zich tegen kernenergie blijven verzetten is niet anders dan ecologisch fundamentalisme te noemen.”