Nieuws
donderdag, 29 okt 2020

“Handen af van jeugdvriend Jommeke”

Het Vlaams Belang is niet gediend met het laatste staaltje van de culturele afbraakpolitiek bij Groen. Jef Nys, de geestelijke vader van stripheld Jommeke, is al decennialang een monument in Vlaanderen. Elk jaar gaan er zowat een miljoen van zijn albums over de toonbank. Het Vlaams Belang wil de verhalen van Jef Nys dan ook koesteren als de culturele monumenten die ze zijn. Groen vond er echter niets beters op om onze stripheld te bestempelen als seksist’.  Dit omdat de vrouw te veel zou neergezet worden als verzorgend gezinslid. ”Van links moet alles van onze cultuur eraan geloven.”

Voormalig Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) klaagt Jommeke aan wegens seksisme. Volgens de groene beeldenstormer zijn het taalgebruik over vrouwen en zogenaamde stereotypes ‘niet langer tolereerbaar. Volgens De Lille moet de uitgeverij daarom de 300 Jommeke-avonturen ontrafelen om de vermeend seksistische uitspraken te identificeren en te schrappen.

Adeline Blancquaert: Terwijl Jommeke volgens links nu blijkbaar plots een centrale rol speelt in de onderdrukking van de vrouw horen we Groen niks zeggen over de positie van de vrouw in de islam.

Volgens Jo Nachtergaele, woordvoerder van Standaard Uitgeverij, is het onrealistisch om te verwachten dat ze de verhoudingen tussen de personages zouden aanpassen in de reeds bestaande Jommekes-strips. Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) is het hiermee eens en hekelt “de destructieve nieuwe gewoonte van links om alle culturele producten van de afgelopen jaren, decennia en eeuwen te gaan toetsen aan , zelfs niet de culturele maatstaven van nu, maar de radicale criteria van uitgesproken linkse ijzervreters zoals De Lille”.

Zeer opmerkelijk dat Groen de tijd vindt om tijdens deze moeilijke crisistijden alweer een Vlaams jeugdvertier aan te vallen, nadat men Zwarte Piet nagenoeg heeft kapot gemaakt”, vindt Adeline Blancquaert. “Dit terwijl de echte discriminatie jegens de vrouw in islamistische geschriften of gebruiken rond bijvoorbeeld tewerkstelling of de verplichte hoofddoekdracht onaangeroerd blijven of zelfs verdedigd worden door Groen. Voor ons is het duidelijk: deze stripverhalen hebben een meer dan verdiende plaats binnen ons cultureel erfgoed. Handen af van Jommeke!”