Nieuws
vrijdag, 19 jan 2024

Hoge rekeningen voor kosten vluchthuis zijn ongehoord

Het Vlaams Belang vindt het ongehoord dat er rekeningen van duizenden euro’s afgeleverd worden voor tijdelijke opvang en verblijf in een vluchthuis. “Zes weken in een geheim vluchthuis moeten doorbrengen en nadien zo’n rekening krijgen, is niet enkel hallucinant, maar ook degoutant”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Het is wraakroepend dat de Vlaamse regering dit toelaat. Als men voor asielzoekers gratis opvang voorziet, moet men dat zeker doen voor onze eigen mensen in nood.”

Een vluchthuis moet een tijdelijk onderkomen bieden aan, meestal, vrouwen en hun kinderen als ze niet langer thuis kunnen blijven wonen omwille van een gevaarlijke situatie thuis. Dat is op een geheime locatie om die slachtoffers voldoende rust en ondersteuning te kunnen bieden. Hoewel deze opvang gratis zou moeten zijn, verscheen recent in de pers dat een slachtoffer van partnergeweld tot bijna 3.000 euro moest betalen voor haar verblijf in een vluchthuis. Gezien haar financiële situatie, kan zij de factuur van het vluchthuis echter niet betalen. Bovendien is dit geen alleenstaand geval en zijn er meerdere slachtoffers die zich in dergelijke situatie bevinden. Het Vlaams Belang voelde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) hierover aan de tand in het Vlaams Parlement.

“Voor elke asielzoeker voorziet men maandelijks 2.255 euro voor opvang en verblijf”

“Zes weken in een geheim vluchthuis moeten doorbrengen en nadien zo’n rekening krijgen, is eigenlijk niet hallucinant, maar degoutant”, zegt Blancquaert. “Die slachtoffers kiezen er nochtans niet voor om in een vluchthuis ondergebracht te worden. We moeten ervoor zorgen dat de kostprijs van een vluchthotel geen drempel vormt voor slachtoffers van partnergeweld om hierop beroep te doen.”

Het Vlaams Belang wil dat de kosten voor tijdelijke opvang en verblijf in een vluchthuis gedurende de eerste twee maanden steeds door de overheid gedragen worden. “Het is wraakroepend dat de Vlaamse regering rekeningen van duizenden euro’s toelaat voor noodopvang in een vluchthuis”, besluit Blancquaert. “Ondertussen blijft men in dit land voor elke asielzoeker maandelijks 2.255 euro voor opvang en verblijf betalen met belastinggeld. Als men voor dergelijke gelukszoekers gratis opvang voorziet, moet men dat toch eigenlijk ook wel doen voor onze eigen mensen die wegens een acute gevaarsituatie tijdelijk in een vluchthuis terechtkomen.”