Nieuws
maandag, 04 mrt 2024

Islamitisch terreurgevaar terug van nooit weggeweest 

De federale politie heeft vier islamitische tieners gearresteerd die een terroristische aanslag in een Brusselse concertzaal planden. “Dit roept pijnlijke herinneringen op aan eerdere IS-aanslagen”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Ook de jeugdige leeftijd van de verdachten is beangstigend. Het maakt wel duidelijk dat het spook van islamitisch terreurgevaar nog altijd niet weg is.”

Afgelopen zondag viel de federale politie op vier adressen binnen in Ninove, Brussel, Charleroi en Luik. Hierbij arresteerden ze vier islamitische tieners tussen 15 en 18 jaar die een terroristische aanslag planden. Het viertal sympathiseerde met de Islamitische Staat (IS) en had elkaar online leren kennen in een chatgroep. De politie kwam hen online op het spoor omdat ze, ondanks hun jonge leeftijd, al zeer geradicaliseerd waren. De jongste verdachte van amper 15 jaar woonde nog maar sinds afgelopen zomer in Ninove. De tieners hadden al een doelwit en datum voor hun aanslag en viseerden een optreden in een Brusselse concertzaal. 

“Veel te lang weggekeken van islamitisch radicalisme”

“Deze verijdelde aanslag roept pijnlijke herinneringen op aan eerdere IS-aanslagen”, zegt Depoortere. “Meer bepaald de dodelijke aanslag op de Bataclan in Parijs in 2015 waarbij 89 concertgangers het leven lieten. Dat bijna tien jaar later een dergelijk drama opnieuw zou plaatsvinden, grijpt naar de keel.”

Volgens het Ocad, dat de terreurdreiging analyseert, als de Veiligheid van de Staat (VSSE) komt radicalisering steeds meer voor bij minderjarigen. “De jeugdige leeftijd van de verdachten is inderdaad zeer beangstigend”, aldus Depoortere. “Onder leiding van zowel de vorige Justitieminister Van Quickenborne als van zijn opvolger Paul Van Tigchelt (Open Vld) is er veel te lang weggekeken van islamitisch radicalisme. Het is in elk geval duidelijk dat het spook van islamitisch terreurgevaar nog altijd niet weg is.”