maandag, 27 feb 2023

Italiaanse scheepsramp bewijst noodzaak Fort Europa

De schipbreuk voor de Italiaanse kust waarbij al zeker 59 migranten om het leven zijn gekomen, is mogelijk de zwaarste scheepsramp op de Middellandse Zee in jaren. “Deze tragedie is niet alleen de schuld van mensensmokkelaars, maar ook van linkse NGO’s die deze gevaarlijke oversteken net aanmoedigen”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Er is nood aan een Fort Europa waarbij de Europese buitengrenzen effectief beschermd worden en illegalen actief opgespoord en teruggestuurd worden. Enkel zo kunnen we het businessmodel van de mensensmokkel breken. Zoniet zullen er nog steeds slachtoffers op zee blijven vallen.”

Afgelopen zondag zijn bij een schipbreuk in het Zuid-Italiaanse Calabrië al zeker 59 migranten om het leven gekomen. De visserssloep, die volgestouwd was met 150 tot 250 opvarenden, was vier dagen eerder vertrokken vanuit het Turkse Izmir. De opvarenden waren afkomstig uit Iran, Afghanistan en Pakistan. De boot is bij ruw weer tegen een rots geslagen en brak hierbij in twee. 80 migranten hebben de schipbreuk overleefd, maar er zijn veertien kinderen, onder wie een baby overleden. Er wordt verwacht dat het dodental verder zal oplopen tot misschien wel honderd, waardoor het de zwaarste scheepsramp op de Middellandse Zee in jaren zou zijn. Deze tragedie roept herinneringen op aan die voor de kust van het Siciliaanse eiland Lampedusa in 2013 toen 366 migranten verdronken. Dat er ook nu kinderen om het leven zijn gekomen, doet denken aan die van 2015 toen beelden van een aangespoeld kinderlijkje de wereld rondgingen. 

Nood aan een Fort Europa

“Deze tragedie is niet alleen de schuld van mensensmokkelaars, maar ook van linkse NGO’s die deze gevaarlijke oversteken net aanmoedigen”, zegt Vandendriessche. “Vorige maand bleek al dat illegale migratie in de EU op het hoogste niveau is sinds 2016. Wie illegaal naar Europa komt, moet echter elk recht op asiel verliezen.”

Het Vlaams Belang hoopt dat deze tragedie de geesten verder doet rijpen voor een ander Europees asiel- en migratiebeleid. “Er is nood aan een Fort Europa waarbij de Europese buitengrenzen beter beschermd worden en illegalen actief opgespoord en teruggestuurd worden”, aldus Vandendriessche. “Enkel zo kunnen we het businessmodel van de mensensmokkel breken. Zoniet zullen er nog steeds slachtoffers op zee blijven vallen. De ‘Wir schaffen das’-politiek van voormalig Duits kanselier Angela Merkel is immers totaal gefaald.”