Persberichten
zaterdag, 29 apr 2023

Laat daders zelf betalen voor tolkopdrachten in justitiehuizen

Het aantal tolkopdrachten in de Vlaamse justitiehuizen is op twee jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het merendeel van de gevallen gaat het om daderbegeleiding. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Deze tolkkosten moeten niet vallen op de schouders van de Vlaamse belastingbetaler, maar verhaald worden op de daders zelf”, aldus Blancquaert.

Het aantal tolkopdrachten in de Vlaamse justitiehuizen is toegenomen van 384 in 2020 naar 1.371 in 2022, wat meer dan een verdrievoudiging is. Van die 1.371 tolkopdrachten uit 2022 waren er 723 gevallen van daderbegeleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld over de begeleiding van daders met alternatieve straffen zoals werkstraffen en elektronisch toezicht. In slechts 47 gevallen ging het om slachtofferonthaal. Door die toename zijn ook de kosten fors toegenomen van 27.169,72 euro in 2020 naar 102.369,76 euro in 2022. 

“Naast Frans, zijn de talen waarvoor het vaakst een tolk nodig is de verschillende varianten van het Arabisch, Turks en Berbers”

Naast Frans, zijn de talen waarvoor het vaakst een tolk nodig is de verschillende varianten van het Arabisch, Turks en Berbers. De justitiehuizen waar de meeste tolkopdrachten uitgevoerd worden, zijn achtereenvolgens die van Antwerpen, Gent en Dendermonde. Minister Demir ziet de oorzaak vooral in de stijging van het aantal dossiers. “Demir maakt zich er met dit antwoord wel heel gemakkelijk van af”, zegt Blancquaert. “Dat meer dan de helft van de tolkopdrachten nodig zijn voor daderbegeleiding lijkt voor haar slechts een fait divers.”

Het Vlaams Belang vindt dat de tolkopdrachten voor daderbegeleiding niet met belastinggeld betaald moeten worden. “Deze tolkkosten moeten niet vallen op de schouders van de Vlaamse belastingbetaler, maar verhaald worden op de daders zelf”, aldus Blancquaert. “Vlaanderen mag niet opdraaien voor deze allochtone daders.”