Persberichten
donderdag, 31 aug 2023

Legalisering cannabis onbespreekbaar voor Vlaams Belang

Volgens vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) is een legalisering van cannabis een oplossing voor het drugs- en veiligheidsprobleem in onze steden. “Drugs legaliseren kan en zal nooit tot iets goeds leiden”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Er gaat werkelijk geen dag voorbij dat Dermagne en zijn partij geen krankzinnig idee lanceren. Het is een kwestie van gezond verstand om geen uitstaans te hebben met deze Franstalige bende.”

In een interview in De Morgen heeft PS-minister Pierre-Yves Dermagne ervoor gepleit om cannabis te legaliseren. Volgens hem werkt repressie niet en dringt er zich een ingrijpende hervorming op. Dermagne noemt legalisering een kwestie van gezond verstand en verwijst naar de buurlanden waar dit met Nederland, Luxemburg en sinds kort Duitsland in drie van de vier zo is. Gewoon depenaliseren heeft volgens de PS’er geen zin en hij vindt dat we moeten legaliseren om de teelt en de verkoop te kunnen organiseren. Zo zouden er ook inkomsten voor de staat uit te halen zijn. Volgens Dermagne zou dit voor België uitkomen rond 660 miljoen per jaar. Hij hoopt voor zijn voorstel op steun van Open Vld en met name van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Die pochte al eerder met zijn druggebruik en liet zich in 1999 zelfs fotograferen met een joint in de mond.

“Noch de volksgezondheid, noch de bestrijding van criminaliteit zijn gebaat met een legalisering van drugs”

“Drugs legaliseren kan en zal nooit tot iets goeds leiden”, zegt Dillen. “We gaan de problemen die er reeds zijn met alcohol niet verbeteren door er ook nog drugs bij te gooien. Noch de volksgezondheid, noch de bestrijding van criminaliteit zijn hierbij gebaat.”

Het Vlaams Belang blijft het onbegrijpelijk vinden dat N-VA-voorzitter Bart De Wever, die in zijn hoedanigheid als burgemeester van Antwerpen dagelijks met drugsproblemen geconfronteerd wordt, blijft azen op een akkoord met de PS. “Er gaat werkelijk geen dag voorbij dat Dermagne en zijn partij geen krankzinnig idee lanceren”, aldus Dillen. “Gisteren wouden ze knelpuntberoepen door illegalen laten uitvoeren en vandaag dit. Het is gewoon een kwestie van gezond verstand om geen uitstaans te hebben met deze Franstalige bende.”