Nieuws
woensdag, 19 okt 2022

“Levenslange terbeschikkingstelling is soms enige oplossing”

Het Vlaams Belang herhaalt haar eis voor de invoering van de levenslange terbeschikkingstelling, zodat onverbeterlijke criminelen uit de samenleving kunnen worden gehouden. Een twintiger die een straf van tien jaar cel uitzit wegens seksueel misbruik die hij als babysitter pleegde op zeven zeer jonge kinderen, hangt nu opnieuw een jaar effectieve celstraf boven het hoofd voor het bekijken van kinderporno in de gevangenis”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Voor ons is het ondenkbaar dat dit soort mensen ooit opnieuw deel zal uitmaken van de maatschappij.”

De 24-jarige Bruggeling kon als babysitter via een mobiele app door ouders ingehuurd worden. “Maar in plaats van op de jongens en meisjes te passen, vergreep hij zich aan hen, terwijl hij zijn daden filmde. Het jongste slachtoffer was 3,5 jaar oud”, aldus Dillen. “Eenmaal in de gevangenis volgde hij een opleiding businessmanagement. En in het kader van die studie mocht hij urenlang gebruik maken van een laptop. Een alerte begeleider zag echter hoe hij steeds het scherm wegdraaide. Zijn zoekgeschiedenis leverde eerst geen verdachte zaken op, tot bleek dat hij incognitomodus had gebruikt. Een week later werd de man betrapt.”

“Een levenslange terbeschikkingstelling is in gevallen zoals van deze ‘babysitter’ de enige logische beslissing”

“Het is werkelijk onaanvaardbaar dat deze feiten zich konden voordoen”, vervolgt Dillen. “Nu klinkt het dat de man meer begeleiding nodig heeft omdat hij ooit zal vrijkomen. Maar de vrees voor potentiële schade die de man in dat geval nog kan aanrichten is meer dan terecht.”

Het Vlaams Belang pleit dan ook al jaren voor de invoering van de levenslange terbeschikkingstelling, om onder meer deze categorie van onverbeterlijke criminelen uit de samenleving verwijderd te houden. “We hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend”, besluit Dillen. “Niettegenstaande minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zelf ooit heeft verklaard dat wat hem betreft de levenslange terbeschikkingstelling moet kunnen worden ingevoerd, is er ook van deze belofte nog niks gerealiseerd. Moeilijk is dat nochtans niet, stem gewoon het wetsvoorstel van het Vlaams Belang.”