Persberichten
dinsdag, 27 feb 2024

Liefst 60 procent moskeesubsidies belandt bij Diyanet

Foto: iStock. Liefst 60 procent moskeesubsidies belandt bij Diyanet

Maar liefst 60 procent van de moskeesubsidies die de provincies toekennen in toepassing van de Vlaamse eredienstenwetgeving komt terecht bij Turkse Diyanetmoskeeën. Dat blijkt uit het antwoord van minister Gwendolyn Rutten op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. “Recent bleek nog hoe een imam van een Diyanetmoskee in een preek homoseksualiteit liefst 15 keer pervers had genoemd”, reageert Janssens. “Niet alleen wordt het Diyanet-netwerk aangestuurd door het Turkse regime, het verspreidt ook zeer problematische boodschappen. Dat de meeste subsidies desalniettemin bij de Diyanet belanden, bewijst het failliet van het moskeebeleid van de Vlaamse regering.”

Uit cijfers die Janssens bij de minister opvroeg blijkt dat er in 2022 € 748.596 subsidies werden gegeven aan in totaal 24 erkende moskeeën. Opvallend is dat ook maar liefst 60 procent van de subsidies – € 452.010 – terechtkwam bij de twaalf erkende Diyanet-moskeeën. Die moskeeën worden via de Diyanet-structuur aangestuurd door het Turkse regime. De moskeegebouwen zijn namelijk eigendom van de Diyanet die ook de inhoud van de preken bepaalt en de imams aanstelt. Maandelijks ontvangen de imams hun instructies van de Turkse regering op een vergadering met de Turkse attaché. Van de vijf meest gesubsidieerde moskeeën in 2022, behoren er liefst vier tot de Diyanet, met name: Hicret Camii uit Sint-Niklaas (€ 59.100), Yunus Emre uit Genk (€ 47.660),  Selimiye Camii uit Heusden-Zolder (€ 44.393) en Mevlana Camii uit Genk (€ 42.860).

De voorbije jaren kwam de Diyanet al herhaaldelijk in opspraak. De Staatsveiligheid bestempelde de Diyanet in 2017 als “de lange arm van Erdogan” en beschuldigde Diyanet van polarisatie. Voormalig Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bevestigde in 2022 dat “de Diyanet regelmatig een boodschap ondersteunt die een onverdraagzame houding voedt jegens specifieke groepen en levensopvattingen en die op verschillende vlakken antiwesters, antifeministisch, anti-lgbtq, antisemitisch en antiseculier is.” Desalniettemin zou er in de toekomst wel eens veel meer geld naar de Diyanet kunnen vloeien. Van de 59 moskeeën die nu in de erkenningsprocedure zitten, behoren er immers 21 tot de Diyanet.

“Diyanet heeft voor ons geen plaats in Vlaanderen”

Vorige week kwam alweer een Diyanet-moskee uit Tessenderlo, die in de erkenningsprocedure zit, in opspraak nadat de imam in een preek homoseksualiteit niet minder dan 15 keer “pervers” had genoemd. Huidig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) kondigde een onderzoek aan naar de moskee en zou eveneens controleren of dezelfde preek ook in andere Diyanet-moskeeën werd gehouden. Dat bevestigde ze ook in antwoord op een vraag van Janssens in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Voor Janssens bewijst het feit dat meer dan de helft van de moskeesubsidies terechtkomt bij een Turkse staatsstructuur die systematisch aanzet tot onverdraagzaamheid het complete failliet van het moskeebeleid van de Vlaamse regering. “De Vlaamse regering beweert altijd dat een erkende moskee beter is dan een niet-erkende omdat ze in erkende moskeeën invloed zou hebben. Alvast voor wat betreft de Diyanetmoskeeën is wel afdoende bewezen dat deze aanpak niet werkt. Na elk schandaal is er ophef, maar als de aandacht weg is, blijven de subsidies naar de Diyanet gewoon verder stromen”, besluit Janssens. “Willen we echt dat er Vlaams belastinggeld blijft vloeien naar moskeeën waarvan de regering zelf bevestigt dat er antiwesterse, anti-homo, antisemitische en anti-seculiere boodschappen worden verkondigd? Het wordt tijd dat de Vlaamse regering eindelijk de moed heeft om Diyanet-moskeeën uit te sluiten van erkenning en financiering. De Diyanet heeft voor ons geen plaats in Vlaanderen.”