Nieuws
woensdag, 27 dec 2023

Meer dan een miljoen asielaanvragen in EU in 2023

Het aantal asielaanvragen in de Europese Unie zal duidelijk het miljoen overschrijden. Dat zegt het Europese Asielagentschap EASO. In oktober werd zelfs het hoogste aantal maandelijke asielaanvragen in zeven jaar tijd geregistreerd. “Het houdt gewoon niet op”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Europa zit midden in een enorme asielcrisis en onze leiders steken hun kop in het zand. Erger nog: ze feliciteren elkaar met het feit dat ze een migratiepact hebben gesloten dat de migratiestromen naar Europa nog zal vergroten.”

Dat het aantal asielzoekers dat naar Europa komt niet afneemt is geen geheim. Cijfers die het Europees Asielagentschap vrijgeeft tonen nu ook de enorme schaal van de instroom aan. Het agentschap verwacht ook niet dat de cijfers de komende jaren zullen dalen. “Nochtans is dat wel wat men de bevolking valselijk probeerde wijsmaken met de invoering van het zogenaamde EU-migratiepact”, zegt Van Grieken. “Maar het was van meet af aan duidelijk dat het pact alleen maar voor meer asielzoekers en migranten zou zorgen. Onze grenzen zijn namelijk zo lek als een zeef en onze zogenaamde leiders weigeren gewoon om beleid te voeren.”

“We moeten inzetten op fysieke grensbarrières en wie illegaal Europa binnenkomt mag hier nooit nog een asielaanvraag indienen”

Het Vlaams Belang pleit al jaren voor een ‘Fort Europa’ om de ongebreidelde migratiestromen richting Europa een halt toe te roepen. “Onze buitengrenzen zijn zo lek als een zeef”, aldus de voorzitter. “We moeten inzetten op fysieke grensbarrières en wie illegaal Europa binnenkomt mag hier nooit nog een asielaanvraag indienen.”

Bovenal wijzen de dramatische cijfers er volgens Van Grieken op dat er een opt-out uit het Europese Asiel- en Migratierecht nodig is. “Denemarken heeft zo een opt-out en kan daardoor een veel efficiënter beleid voeren”, besluit de voorzitter. “Van de EU zelf moeten we niks meer verwachten. Zij willen de situatie alleen maar bestendigen.”