Nieuws
maandag, 06 nov 2023

Met ontslag laat Somers puinhoop achter

Volgens het Vlaams Belang laat viceminister-president van de Vlaamse regering Bart Somers (Open Vld) een paar maanden voor de verkiezingen een puinhoop achter. Somers kondigde vanavond onverwacht zijn ontslag aan als minister. Hij wil zich naar eigen zeggen volledig focussen op zijn thuisstad Mechelen. “Zijn linkse diversiteitsbeleid zal niet gemist worden, maar het getuigt van bijzonder weinig verantwoordelijkheidsgevoel om een mandaat als minister neer te leggen omwille van persoonlijke carrièreplanning”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. 

Somers was als minister bevoegd voor Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. Zijn beleid werd gekenmerkt door een sterke linkse inslag. Zo bekritiseerde het Vlaams Belang vorige maand nog zijn beslissing om moskeeën in Vlaanderen te blijven erkennen. Dat terwijl het Grondwettelijk Hof een regeling had vernietigd over het verbod op buitenlandse financiering voor erkende geloofsgemeenschappen. “Somers zette zo de poort wagenwijd open voor de subsidiëring van moskeeën die onder controle staan van buitenlandse regimes”, aldus Janssens.

“Zijn beleid zal niet gemist worden, maar zijn vertrek maakt ook duidelijk dat Somers over bijzonder weinig verantwoordelijkheidszin beschikt”

De neutraliteitsplicht voor overheidspersoneel die in het regeerakkoord werd ingeschreven negeerde Somers ook compleet. Die bepaalt dat bijvoorbeeld personeelsleden met een hoofddoek geen loketfunctie kunnen uitoefenen bij de Vlaamse overheid. “Somers heeft tot op het eind de kwestie voor zich blijven uitschuiven”, zegt Janssens. “De N-VA-ministers in de regering hebben hem er weliswaar nooit ernstig op aangesproken.”

“Somers vluchtte na een ministerraad al via het raam naar buiten, nu verlaat hij de Vlaamse regering via de achterdeur”, besluit Janssens. “Hij kiest een paar maanden voor de verkiezingen voor de veiligheid van de postjes en laat een puinhoop achter. ‘Eigen carrière eerst’ blijft het liberale leidmotief. Zijn beleid zal niet gemist worden, maar zijn vertrek maakt ook duidelijk dat Somers over bijzonder weinig verantwoordelijkheidszin beschikt.”