Nieuws
maandag, 09 jan 2023

Middenklasse grootste slachtoffer hoge energieprijzen

Foto: iStock. Middenklasse grootste slachtoffer hoge energieprijzen

Volgens de OCMW’s zijn niet de meest kwetsbaren, maar de middenklassengezinnen de grootste slachtoffers van de hoge energieprijzen. “Met maandelijkse voorschotfacturen van meer dan 1.000 euro is het niet verwonderlijk dat ook werkenden getroffen worden”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. De maatregelen die werden genomen waren te weinig gericht op de werkende middenklasse. Deze Vlaamse regering perst ondanks al haar beloftes de middenklasse even hard uit als de federale.”

De Standaard peilde bij 45 OCMW’s naar de vraag naar energiesteun. Een meerderheid van hen geeft aan dat de gevreesde stormloop is uitgebleven en dat het aantal steun­aanvragen nauwelijks gestegen is. Het zijn volgens hen dan ook niet de meest kwetsbaren, maar vooral de lagere, werkende middenklasse die het hardst getroffen wordt door de hoge energieprijzen. Zij komen niet in aanmerking voor het sociale energietarief van de federale regering en de 'minimale levering gas en elektriciteit' van de Vlaamse regering is er enkel voor mensen wiens energieleverancier hen heeft laten vallen. Bovendien kunnen de OCMW’s financieel weinig voor de middenklassengezinnen betekenen aangezien ze geacht worden over 'voldoende' inkomsten te beschikken. 

“Hardwerkende Vlamingen betalen het gelag”

In 2022 vroeg een recordaantal Vlamingen een afbetalingsplan aan bij hun energieleverancier. Zo ging het elke maand om 12.000 mensen, wat een verdubbeling is ten opzichte van 2021. Ook de Voedselbanken trekken een nieuw publiek aan, namelijk tweeverdieners. “De toename aan afbetalingsplannen en hulpvragen bij de voedselbanken bewijzen dat heel wat Vlamingen het financieel moeilijk hebben”, zegt Claes. “Met maandelijkse voorschotfacturen van meer dan 1.000 euro is het niet verwonderlijk dat ook werkenden getroffen worden. Wie kan dit soort bedragen nog zonder problemen ophoesten?”

Het is niet verwonderlijk dat vooral de middenklasse getroffen wordt door de hoge energieprijzen. “Alle steunmaatregelen waren dan ook veel te weinig gericht op de middenklasse die het moeilijk heeft”, aldus Claes. “Het zijn dan ook de hardwerkende Vlamingen die het gelag betalen door onder meer de dure autofiscaliteit en de niet-indexatie van de kinderbijslag. Terwijl de inflatie de Vlaamse regering netto twee miljard extra inkomsten oplevert, deed deze regering nauwelijks enige inspanning om de energiefactuur van de Vlaamse middenklassegezinnen te helpen temperen. Deze Vlaamse regering perst ondanks al haar beloftes de middenklasse immers even hard uit als de federale en vertikt het om hen te helpen.”