Nieuws
vrijdag, 29 okt 2021

“Moedig lokale besturen meer aan om bus- en tramhaltes toegankelijker te maken”

In Vlaanderen is amper 13,3% van de bus- en tramhaltes aangepast voor personen met een motorische beperking en slechts 6,4% voor degenen met een visuele beperking. Meestal is het de taak van de lokale besturen om aangepaste infrastructuur te voorzien vermits 62% van de huidige haltes langs gemeentewegen ligt. Sinds november 2020 is er een charter dat lokale besturen kunnen tekenen om zich te engageren om haltes invalidevriendelijker te maken. “Maar nu blijkt dat nog maar 32 lokale besturen dit ondertekenden”, zei Vlaams Parlementslid Bart Claes in het Vlaams Parlement. “We tellen in Vlaanderen wel 300 gemeenten. Bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) moet dit charter meer promoten.”

De Vlaamse regering kondigde vorig jaar in november het Masterplan Toegankelijkheid aan om minstens de helft van alle haltes toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Om dit te verwezenlijken is er onder meer een charter dat gemeentebesturen kunnen ondertekenen. “Maar nu blijkt dus dat nog maar 10% van de gemeentes dit heeft gedaan”, betreurt Claes. Tal van mindervaliden en senioren worden dus aan hun lot overgelaten. Voor hen zijn zaken als lagevloerbussen of verhoogde bermen cruciaal. Jammer, want dit hiaat is een zoveelste belemmering om gebruik te maken van openbaar vervoer.”

“Ik hoop dan ook dat u de lokale besturen meer gaat aanmoedigen om het charter te ondertekenen”, besloot Claes. “Ook moet dit gemonitord worden.” De Mobiliteitsraad (MORA) vraagt om een periodieke rapportering te doen over de stand van zaken over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. “Lokale besturen die achterblijven en momenteel niet inzetten op toegankelijke haltes, moeten ook over de streep getrokken worden.