Nieuws
dinsdag, 02 jan 2024

Niet-benoeming gouverneur nationale bank symptomatisch voor Vivaldi

Voor het eerst in de geschiedenis is er geen gouverneur van de Nationale Bank en dit omdat de federale regering geen akkoord kon vinden. “Deze primeur is symptomatisch voor het wanbeleid van de Vivaldi-regering”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Terwijl de begroting tot de slechtste van Europa behoort, lukt zelfs een gewone benoeming niet meer. België maakt zich eens te meer belachelijk op het internationale toneel.”

De Regentenraad, het hoogste orgaan van de Nationale Bank, komt vandaag in spoedzitting bijeen om te zien hoe het nu verder moet nu de regering het mandaat van gouverneur Pierre Wunsch niet heeft verlengd. Diens benoeming geraakte vlak voor de kerstvakantie geblokkeerd binnen de regering. Doordat vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de laatste ministerraad van het jaar geen akkoord kreeg voor zijn plannen rond de artsensupplementen, blokkeerde hij op zijn beurt de benoeming van een aantal topambtenaren, waaraan andere partijen dan weer het mandaat van Wunsch hadden gekoppeld. Hoewel zelfs Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) bij premier Alexander De Croo (Open Vld) aandrong om een oplossing, lukte het de regering niet om een oplossing te vinden. De regentenraad gaat nu op zoek naar een noodprocedure om de continuïteit te verzekeren, wat juridisch gezien niet eenvoudig is.

“Vivaldi-partijen vertrouwen elkaar niet meer”

“Deze trieste primeur is helaas symptomatisch voor het wanbeleid van de Vivaldi-regering”, zegt Vermeersch. “De regering die het zogezegd allemaal anders ging aanpakken en zou tonen dat de politiek en België wel nog werken, bewijst elke dag het tegendeel. Tussen de coalitiepartners is er niets meer van vertrouwen en zij gunnen elkaar dan ook niets meer.”

Dat de Nationale Bank het zonder gouverneur moet stellen, geeft het Vlaams Belang dan ook weinig vertrouwen. “Terwijl de begroting tot de slechtste van Europa behoort, lukt zelfs een gewone benoeming niet meer”, aldus Vermeersch. “België maakt zich eens te meer belachelijk op het internationale toneel. Het wordt uitkijken naar de verkiezingen van 2024 om een einde te maken aan dit pijnlijke schouwspel.”