Nieuws
dinsdag, 19 dec 2023

Ook Nationale Bank waarschuwt voor Belgisch begrotingstekort

Volgens de Nationale Bank moet de volgende federale regering 10 miljard euro besparen, alleen al om het begrotingstekort te stabiliseren. “De ene na de andere instantie sabbelt de Belgische begroting neer”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Alle alarmlichten staan op rood, maar de Vivaldi-regering blijft doen alsof er niets aan de hand is. Als er niets verandert, zal de Vlaming het gelag mogen betalen.”

Volgens de Nationale Bank is de Belgische overheidsschuld onhoudbaar. Die zal bij ongewijzigd beleid stijgen naar meer dan 109 procent in 2026. De Nationale Bank gaat hierbij uit van een begrotingstekort dat structureel hoog blijft: -4,3 procent van het bruto binnenlands product in 2023, -4,4 procent in 2024 en -4,8 en -5,2 procent in 2025 en 2026. Alleen al om het tekort te stabiliseren, zal er volgens NBB-gouverneur Pierre Wunsch de komende vijf jaar 10 miljard euro bespaard moeten worden, of 2 miljard euro per jaar. Samen met Slovakije, Frankrijk en Italië maakte België deel uit van de groep landen die de overheidsfinanciën niet onder controle krijgen.

“Toestand is dramatisch”

“De ene na de andere instantie sabelt de Belgische begroting neer”, zegt Vermeersch. “Vorige maand deden zowel de Europese Commissie als het Rekenhof dit. De toestand is gewoon dramatisch.”

Het Vlaams Belang hekelt de houding van de Vivaldi-regering. “Alle alarmlichten staan op rood, maar de regering blijft doen alsof er niets aan de hand is”, besluit Vermeersch. “Tout va très bien madame la marquise. Als er niets verandert, zal de Vlaming het gelag mogen betalen.”