Persberichten
donderdag, 07 mrt 2024

Ondanks tekort aan cellen trekt regering miljoenen uit voor kunst in de gevangenis

Foto: iStock. Ondanks tekort aan cellen trekt regering miljoenen uit voor kunst in de gevangenis

De overbevolking in de gevangenissen van ons land blijft een groot probleem. België staat op de vierde plaats in Europa, als het over die overbevolking gaat. Daarnaast is er ook te weinig gevangenispersoneel. “Maar in plaats van te investeren in meer cellen en meer personeel, geeft de Vivaldi-regering miljoenen euro’s aan kunst in de gevangenissen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters. Hoog tijd om de prioriteiten bij te stellen.”

De vakbonden van de Antwerpse gevangenis hebben een stakingsaanzegging ingediend voor zondag 10 en maandag 11 maart. De overbevolking en het geweld tegen cipiers lopen opnieuw de spuigaten uit. “Maar in plaats van te investeren in meer gevangenisplaatsen, meer cipiers en een betere beveiliging, geeft de Vivaldi-regering liever handenvol geld uit aan ‘kunstintegratie’ in de gevangenissen” stelt Troosters vast. Uit cijfers die hij opvroeg bij staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) blijkt dat meer dan drie miljoen euro werd voorzien voor kunstprojecten in de gevangenis.

“Dit is een regelrechte belediging voor geïnterneerden en cipiers”

Voor de gevangenis van Dendermonde gaat het om een half miljoen euro voor onder meer een fotoreportage, een windroos, en een paardenhoofd. Maar ook voor de gevangenissen van Haren, Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut werd telkens een half miljoen euro voor ‘kunstintegratie’ uitgetrokken, en voor de gevangenis van Antwerpen zelfs een miljoen euro.

“Ik denk niet dat gevangenen die op de vloer moeten slapen zich getroost voelen als ze dat doen met zicht op een graffiti-kunstwerk, of dat cipiers de klappen die ze soms krijgen minder pijnlijk voelen wanneer ze knock-out onder de Dendermondse windroos of het paardenhoofd liggen” aldus nog Troosters. “Meer nog, miljoenen uittrekken voor kunst in de gevangenissen, terwijl het cel- en personeelstekort zo nijpend is, is een regelrechte belediging voor geïnterneerden en cipiers.”

Het Vlaams Belang roept de regering dan ook op om haar prioriteiten dringend bij te stellen. “Het geld moet geïnvesteerd in wat echt noodzakelijk is”, besluit Troosters. “In meer cellen, meer cipiers, een betere verloning en een betere beveiliging.”