Nieuws
zondag, 26 mei 2024

Onder Van Quickenborne creëerde CBF financiële puinhoop

Foto: iStock. Onder Van Quickenborne creëerde CBF financiële puinhoop

Het Vlaams Belang eist dat er onmiddellijk schoon schip gemaakt wordt bij Crossborder Fines (CBF), de overheidsdienst die Justitie helpt digitaliseren. “De financiële ravage die er onder voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) werd aangericht, is ongezien”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De augiasstal moet dringend worden opgekuist, en er moet eindelijk orde op zaken gesteld worden. Met de Open Vld van huidig Justitieminister Paul Van Tigchelt is dat duidelijk niet mogelijk.”

De krant Het Laatste Nieuws, die rapporten, mails en video-opnames van CBF kon inkijken, brengt een onthutsend verhaal over wanprestaties, geldverkwisting en mogelijk gesjoemel bij de overheidsdienst in kwestie. In totaal blijken er voor 8 miljoen euro aan problematische facturen te bestaan die nu dringend geregulariseerd moeten worden. En er zijn mails die aanwijzen dat sommigen bij CBF er geen graten in zagen om te liegen tegen de instanties die hen moesten controleren.

“Weerom een staaltje van Van Quickenbornes straffe Justitie”

“Er is een gebrek aan visie en strategie, geen transparantie over de keuze van partners of projecten, er zijn tegenstrijdige plannen, er is een verdeeld leiderschap, geen helder zicht op het budget, geen zekerheid of medewerkers doen waarvoor ze betaald worden, geen zicht op de rol en kost van consultants en geen zekerheid dat alles binnen de dienst volgens de wet gebeurt”, stelt Dillen. “En dat zijn niet mijn vaststellingen, of deze van een ander oppositielid, maar ronduit vernietigende conclusies van het Rekenhof. Volgens die instelling is zelfs het frauderisico niet onder controle.”

Terwijl er zich een financiële ramp aan het voltrekken was bij CBF, liet Van Quickenborne niet na deze dienst voor te stellen als ‘sterk presterend’. In 2020 ontvingen ze zelfs een award, en de Open Vld-minister deelde dat ‘succes’ toen op sociale media. “Weerom een staaltje van Van Quickenbornes ‘straffe Justitie’. Hij zal niet enkel worden herinnerd als de minister van de loze beloften, maar ook als de minister die in zijn kabinet enkel verschroeide aarde achterliet”, merkt Dillen tot slot op. “En ook zijn opvolger Van Tigchelt lijkt niet vrijuit te gaan. Zo blijkt diens kabinet bijvoorbeeld niet te kunnen garanderen dat alle gefactureerde uren van consultants de voorbij jaren effectief zijn gepresteerd.”

Voor het Vlaams Belang is het overduidelijk dat de laatste steen in dit dossier naar boven moet gehaald worden, en dat dit met de Open Vld nooit zal gebeuren.