Nieuws
donderdag, 09 nov 2023

Opleiding havenkorps eindelijk gestart, maar onderbemanning scheepvaartpolitie blijft

61 kandidaten zijn begonnen aan de opleiding tot beveiligingsagent van het langverwachte havenkorps. “Dit is een muizenstapje in de goede richting”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. Ik betreur dat de beloofde capaciteit van 70 agenten zelfs niet gehaald wordt. Daarnaast beloofde de regering enkele maanden terug ook de capaciteit van de Antwerpse scheepvaartpolitie uit te breiden van 116 naar 312 agenten. Daarover blijft het helaas opvallend stil. De hoerasfeer bij de regering is misplaatst, want we moeten minstens tot de lente van volgend jaar wachten vooraleer dit korps operationeel is. We hebben nú onmiddellijk extra capaciteit nodig. Het is al lang vijf na twaalf!

Het langverwachte havenkorps van de federale politie begint eindelijk een beetje vorm te krijgen. 61 kandidaten begonnen aan de zes maanden durende opleiding tot beveiligingsagent. Bij aankondiging beloofde premier De Croo nog een capaciteit van 70 agenten. De opleiding voor het havenkorps is gelijkaardig aan die voor kandidaten van de Directie beveiliging (DAB) van de federale politie, maar ook die eenheid kampt met een personeelstekort van 15 procent. Tegen mei moet het nieuwe havenkorps operationeel zijn om de haven beter te beveiligen tegen drugscriminelen. Deze nieuwe eenheid zal deel uitmaken van de Antwerpse scheepvaartpolitie, die de federale regering beloofde te versterken van 116 tot 312 mensen. Vorige week vond er nog een gewelddadige overval plaats op een douanedepot in de Waaslandhaven waarbij twee havenarbeiders een tijd lang gegijzeld werden. Het Vlaams Belang pleitte daarom voor een betere beveiliging van de haven, maar ook voor een snellere vernietiging van in beslag genomen drugs door ze te vermengen met cement. 

Scheepvaartpolitie blijft onderbemand

“Dat de kandidaten voor het havenkorps aan hun opleiding begonnen zijn, is een muizenstapje in de goede richting”, zegt Depoortere. “Deze zomer zag het er immers nog naar uit dat het nieuw op te richten korps niet bemand zou raken. We moeten echter nog afwachten hoeveel van die 61 agenten finaal ook zullen slagen in hun opleiding. Bovendien werden er ook 70 beloofd. Die doelstelling zal dus al zeker niet worden behaald.”

Volgens het Vlaams Belang blijft het dweilen met de kraan open in de strijd tegen de drugscriminaliteit. “Het is overduidelijk dat de scheepvaartpolitie, die kampt met een algemeen personeelstekort van 25 procent, zwaar onderbemand blijft en er op korte termijn geen verbetering zal komen”, besluit Depoortere. “Er is minstens nood aan een totale politiecapaciteit van 350 tot 400 personeelsleden om de haven permanent te beveiligen. Zelfs als het havenkorps er is, raken we amper aan de helft van de benodigde capaciteit. Bovendien hebben we ook nú extra direct inzetbare capaciteit nodig, want de criminaliteit en de drugsmaffia in de haven zullen niet wachten tot het nieuwe havenkorps begonnen is. Ik zal de minister dan ook vragen om te voorzien in een bijkomende versterking van de capaciteit in de haven op korte termijn”