Nieuws
dinsdag, 20 sep 2022

Overwinstbelasting: “Wat houdt paars-groen tegen?”

Het Vlaams Belang wil dat dit land wat de overwinstbelasting op energie betreft het lichtende voorbeeld van Griekenland volgt. “En we worden daarin gevolgd door experts, zoals vandaag nog in De Tijd viel te lezen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Als de EU nog langer ter plaatse blijft trappelen moet de federale regering dringend zelf het heft in handen nemen en de energiebedrijven een belasting op hun overwinsten opleggen.”

In Griekenland is er sinds juli een heffing op de elektriciteitsmarkt. “Boven de productiekosten van het winnen van energie wordt er een geplafonneerde brutowinstmarge toegestaan”, aldus Van Lommel. “En alles boven die grens wordt met 90 procent belast.”

Expert Europees fiscaal recht Paul Verhaeghe toont zich bijvoorbeeld een groot voorstander van zo’n winstplafond op elektriciteit. “Het is perfect mogelijk om die overwinsten via de vennootschapsbelasting apart te belasten in de vorm van een crisisbijdrage”, vervolgt Van Lommel. “Het valt dan ook niet te begrijpen waarom de paars-groene regering nog zo lang talmt. Men studeert nu al maanden op de juridische belemmeringen, maar je zou verwachten dat ondertussen duidelijk moet zijn welke pistes mogelijk zijn.”

Een belangrijke reden waarom de regering geen knopen doorhakt en de hete aardappel doorschuift naar de Europese instellingen heeft te maken met de zwakke onderhandelingspositie bij Engie Electrabel voor de verlenging van de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3. “Je kan moeilijk bedelen bij de exploitant om mee te werken aan een verlenging om tegelijk een overwinstbelasting op tafel te leggen”, aldus nog Van Lommel. “Het wanbeleid van de Vivaldi-regering zorgt ervoor dat ze zichzelf schaakmat hebben gezet.”

De overwinstbelasting duwt in Griekenland de prijzen naar beneden. “Sinds de invoering ervan daalde de inflatie in het Zuid-Europese land met 1,6 procent”, merkt Van Lommel tot slot op. “En dat terwijl op alle andere plaatsen in Europa de inflatie steeg. En de overwinstbelasting heeft er ook een retroactieve werking. Voor de overwinsten van de periode voor juli vloeit geld naar de Griekse staatskas. Die inkomsten komen ten goede aan de Griekse gezinnen met een jaarinkomen van minder dan 45.000 euro. In België houdt paars-groen zo’n regeling helaas tegen.”