Persberichten
dinsdag, 22 nov 2022

Pleidooi Open Vld voor kilometerheffing: “asociale maatregel!”

Foto: iStock. Pleidooi Open Vld voor kilometerheffing: “asociale maatregel!”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) staat het vast dat er een gebiedsdekkende kilometerheffing voor personenwagens moet komen. “Zolang er geen degelijk alternatief van openbaar vervoer is, is rekeningrijden gewoon geen optie”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “In plaats van een asociale kilometerheffing in te voeren die hardwerkende pendelaars treft die geen vervoersalternatief hebben, zou er beter een wegenvignet ingevoerd worden ter vervanging van de jaarlijkse verkeersbelasting. Op deze manier kunnen we ook buitenlandse chauffeurs laten meebetalen aan het onderhoud van ons wegennet.”

Volgens cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum was de afgelopen oktobermaand op vlak van files de op één na zwaarste oktobermaand sinds 2011, het begin van de officiële metingen door het Verkeerscentrum. Als maatregel om de drukte op de Vlaamse wegen te verminderen, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters de gebiedsdekkende kilometerheffing voor personenwagens opnieuw van onder het stof gehaald. Volgens haar is het niet de vraag of dit systeem van rekeningrijden er moet komen, maar wanneer dat er komt. In de vorige Vlaamse regering wou toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook al een kilometerheffing invoeren. Onder druk van het Vlaams Belang belandden de plannen in aanloop van de Vlaamse verkiezingen van 2019 echter in de prullenmand. Er bleek geen enkel democratisch draagvlak voor te zijn. 

“Wegenvignet ter vervanging van de jaarlijkse verkeersbelasting is beter voorstel dan kilometerheffing”

“Dit draagvlak is er nog steeds niet”, zegt Claes. “Volgens een recente studie van Trends is maar liefst 68 procent van de bevolking tegen een kilometerheffing. Zolang er geen degelijk alternatief van openbaar vervoer is, is rekeningrijden gewoon geen optie. Bovendien draait deze Vlaamse Regering de dienstverlening van De Lijn zelfs terug.”

Het Vlaams Belang vindt de kilometerheffing dan ook een asociale maatregel. “Veel werknemers kunnen hun uren niet kiezen en zijn dus gedwongen tot de verkeersspits“, aldus Claes. “Er zou beter een wegenvignet ingevoerd worden ter vervanging van de jaarlijkse verkeersbelasting zodat ook buitenlandse chauffeurs meebetalen en de kosten voor het onderhoud van onze wegen eerlijker verdeeld worden tussen al wie er gebruik van maakt. Om de files aan te pakken, moeten bovendien ook de inkomsten uit brandstofaccijnzen naar de gewesten vloeien zodat die kunnen geïnvesteerd worden in betere infrastructuur.”