Nieuws
maandag, 16 okt 2023

Plots roept Vlaamse regering belangenconflict in over luchthaven Zaventem: “verkiezingen zijn in aantocht”

Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse regering een belangenconflict ingeroepen tegen een wijziging van de spreiding van de geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem. “Dat is meer dan terecht”, merkt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans op. “Maar het is duidelijk dat dit spierballengerol ook veel met de aankomende verkiezingen te maken heeft.”

Een eerlijke spreiding van de geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem over de Vlaamse Rand en Brussel is al vele jaren een twistpunt. De Vivaldi-regering had dan ook in haar regeerakkoord geschreven dat ze daarvoor een oplossing zou zoeken onder de vorm van een “evenwichtige vliegwet”. “Die ‘evenwichtige vliegwet’ is er uiteraard nog steeds niet omdat deze onmachtige Vivaldi-regering er niet in slaagt om zelfs maar een deuk in pakje boter te slaan”, stelt Laeremans. “Maar federaal minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) heeft kennelijk wel een aantal maatregelen in petto die de geluidsoverlast verder afschuiven op de Vlaamse Rand en dat is uiteraard onaanvaardbaar.”

Het Vlaams Belang spoorde de Vlaamse beleidspartijen al herhaaldelijk aan om een belangenconflict in te dienen

Het Vlaams Belang is dan ook tevreden dat de Vlaamse regering eindelijk een belangenconflict inroept. “Een belangenconflict is een krachtig politiek signaal dat in dit dossier al veel eerder had moeten gebeuren, ook al moeten we daar in de praktijk niet te veel van verwachten”, stelt Laeremans. “Een belangenconflict schort een, al dan niet voorziene, maatregel voor een tijdje op om er verder over te overleggen – in theorie maximaal 60 dagen -, maar doet ze niet definitief te niet. Het is het Overlegcomité dat verondersteld wordt hierover bij consensus een beslissing te nemen, maar dat is erg vrijblijvend. Als men hier echt stokken in de wielen wil steken, dan dringt een optreden via de rechtbank zich op.”

De partij merkt ook op dat het niet toevallig is dat, met de verkiezingen in aantocht, er nu juist voor de eerste keer door de Vlaamse regering een belangenconflict wordt ingeroepen. “Wij hebben de voorbije jaren de Vlaamse beleidspartijen al herhaaldelijk aangespoord om belangenconflicten in te dienen wanneer onze Vlaamse belangen worden geschonden, onder meer in het kader van covid, de artsenquota en de onwettige Franstalige inmenging in Voeren”, herinnert Laeremans eraan. “Maar steeds gaven die daarvoor niet thuis. Dat dit in dit dossier nu wel gebeurt, zal wel met de aankomende verkiezingen te maken hebben en is dan ook wel een beetje hypocriet.”