Persberichten
dinsdag, 22 nov 2022

Racismeklacht Diyanet tegen Chris Janssens ook in beroep ongegrond verklaard

Foto: iStock. Racismeklacht Diyanet tegen Chris Janssens ook in beroep ongegrond verklaard

Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft de racismeklacht van de Turkse staatsinstelling Diyanet tegen Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) net zoals in eerste aanleg vandaag ongegrond verklaard. “Diyanet zocht een stok om mij mee te slaan, maar had gewoon geen poot om op te staan”, aldus Janssens. “Bovendien probeert deze Turkse overheidsinstelling niets anders dan onze Westerse democratie te ondermijnen en integratie te saboteren. Daarom moeten de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen zo snel mogelijk worden gesloten.” 

In maart hadden Diyanet België en de Yunus Emre-moskee in Sledderlo klacht ingediend tegen Chris Janssens, de fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Zij beschuldigden hem van racisme omwille van een bericht dat de politicus op zijn Instagrampagina had gepost. Hierbij was Janssens te zien voor de genoemde moskee met de toegevoegde tekst “Geen Turkse Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. Dit is ONS land.” De Raadkamer van Tongeren had in mei de racismeklacht “ontoelaatbaar en onontvankelijk” verklaard wegens de parlementaire onschendbaarheid. Diyanet ging echter in beroep tegen deze uitspraak, maar het hof van beroep in Antwerpen herbevestigde die om dezelfde reden. 

“Sluit Diyanet-moskeeën in plaats van ze te subsidiëren”

“Diyanet zocht een stok om mij mee te slaan, maar had gewoon geen poot om op te staan”, reageert Janssens laconiek op het arrest. “Deze wanhopige poging van Diyanet was dan wel eerder lachwekkend dan verontrustend, maar toont wel hoe ver deze Turkse instelling wil gaan in het intimideren van democratisch verkozen politici.”

Het Vlaams Belang herhaalt haar oproep om Diyanet tot een ongewenste organisatie te verklaren. “Diyanet is de lange arm van Erdogan in Vlaanderen, maar wordt nog altijd met ons belastinggeld gefinancierd”, aldus Janssens. “Diyanet ondermijnt de integratie van de hier levende allochtonen van Turkse origine en predikt onverdraagzaamheid. In plaats van Diyanet te onderhouden met ons belastinggeld, zouden de aan die instelling verbonden moskeeën beter gesloten worden.”