Nieuws
zaterdag, 11 jun 2022

In ruil voor geld wil PS halfslachtige pensioenhervorming

Omdat Wallonië minder dan voorzien zal ontvangen via het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht roept Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) op tot federale solidariteit. “Hij wil dus alweer Vlaams geld”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “De vraag is hoe de paars-groene regering hierop zal reageren. De kans is reëel dat ook op deze oproep weer zal worden ingegaan.”

Binnen het Europees Herstelplan was het voorzien dat via het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht normaliter 1,48 miljard euro naar Wallonië zou gaan. “Dat had de steeds om geld verlegen Waalse regering al in de boeken ingeschreven”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Maar de EU zou de EU niet zijn mocht er geen addertje onder het gras zitten. Omdat onze economie het een flink stuk beter heeft gedaan in 2021 dan in het coronajaar 2020 zullen we een flink pak minder dan voorzien ontvangen en gaat er voor Wallonië allicht zo’n 350 miljoen van af.”

Dat is niet naar de zin van Elio Di Rupo (PS), die aan eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) liet weten dat dat gunstig resultaat niet gerealiseerd werd in Wallonië. “Het zijn inderdaad de Vlamingen die hard werken en die sneller dan wie dan ook uit de coronaput konden klauteren”, aldus Samyn. “Ik ben blij een Waalse socialist te horen toegeven dat de welvaart in dit land in Vlaanderen wordt gerealiseerd. Dat was allicht niet Di Rupo’s bedoeling maar de waarheid kent haar rechten.”

“De Waalse regering heeft een catastrofale begroting die er nu voor zorgt dat ze zelfs geen EU-geld kunnen krijgen zonder ernstige hervormingen”

Maar het verhaal is niet ten einde want om een eerste schijf van 221 miljoen te krijgen moet de Waalse regering een aantal doelstellingen behalen. “Een hervorming van de ondersteuning van de werklozen, een grondig begrotingsplan en het helpen van mensen die verlies van autonomie hebben geleden”, vervolgt Samyn. “En laat dat nu een probleem zijn. Europa eist dus dat er een pensioenhervorming komt tegen 21 juli, anders krijgt de Waalse PS dat geld niet in de kas gestort.”

“We mogen dus vrezen dat de PS zal aandringen op een halfslachtige pensioenhervorming, waarvan ze eigenlijk nog geen idee van hebben hoe ze dat tegen 21 juli voor elkaar zullen krijgen”, besluit Samyn, die hierover eerste minister De Croo zal ondervragen. “Maar het werkelijke drama is dat Vlaanderen binnenkort in eenzelfde situatie komt te zitten. Omdat de door de PS gedomineerde regering alle broodnodige hervormingen blokkeert zullen ook wij straks op het Europees strafbankje belanden. Hoelang moet de Vlaming deze PS-dictatuur nog ondergaan?”