Nieuws
dinsdag, 25 apr 2023

Schlitz spartelt verder richting ontslag

De wankele positie van staatssecretaris van Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) komt nog meer onder druk te staan. Een sociale mediapost van een medewerkster linkte de vraag om het ontslag van de staatssecretaris immers expliciteit aan de nazi’s. “Schlitz is een rabiate Vlamingenhaatster en haar medewerkers zijn geen haar beter”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Dit zou eens wel eens de blunder te veel kunnen zijn. Benieuwd of de Vivaldi-partijen haar nog langer kunnen en willen beschermen.”

Het lot van staatssecretaris Schlitz hangt steeds meer aan een zijden draadje. Vorige week kwam aan het licht dat Schlitz, tegen de regels in, haar persoonlijke logo had gebruikt op websites van gesubsidieerde organisaties zoals de Dossinkazerne. Bovendien had zij hier ook nog eens de Kamer van Volksvertegenwoordigers over voorgelogen. Ook binnen de Vivaldi-meerderheid klonk er kritiek op haar gedrag. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei dat het gedrag en de leugens van de staatssecretaris “niet voor herhaling vatbaar zijn”. De coalitiepartners van Ecolo beslisten om Schlitz uitstel van executie van te verlenen en om pas deze week te stemmen over haar ontslag. Een medewerkster van Schlitz, die verantwoordelijk is voor de communicatie van haar kabinet, plaatste op haar sociale media een post die weinig aan de verbeelding overliet. De vraag uit Vlaams-nationalistische hoek om het ontslag van de staatssecretaris vergeleek ze met nazipraktijken. Dit moet volgens de medewerkster dienen om de aandacht af te leiden van een deel van de geschiedenis.

“Schlitz heeft voldoende bewijs van incompententie geleverd”

“Schlitz is een rabiate Vlamingenhaatster en haar medewerkers zijn geen haar beter”, zegt Troosters. “Dit was al duidelijk toen zij bij haar aantreden haar beleidsnota enkel in het Frans voorstelde met slechts een doventolk in gebarentaal voor Franstaligen. Ook de terechte kritiek hierop toen pareerde Schlitz door uit hetzelfde anti-Vlamingenvaatje te tappen.” 

Het Vlaams Belang blijft bij haar eis om het ontslag van Schlitz. “Na het organiseren van een activiteit waar mannen niet welkom waren en haar voordracht van een regeringscommissaris met een hoofddoek bij het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, zou dit voorval wel eens de blunder te veel kunnen zijn”, aldus Troosters. “Schlitz heeft voldoende bewijs van incompetentie geleverd. Benieuwd of de Vivaldi-partijen haar nog langer kunnen en vooral willen beschermen.”