Nieuws
donderdag, 15 sep 2022

“Telenet doet aan woke-politiek”

In de nasleep van de heisa rond de eerste aflevering van ‘De tafel van vier kwam Telenet naar buiten met een officiële reactie. Daar stelde het telecombedrijf dat wat in die bewuste aflevering aan tafel gezegd werd, gewoon verkeerd was. Telenet stelde dat ze “broodnodige grenzen” zal trekken en enkel nog sereen debat wil in een veilige omgeving. Volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche doet Telenet aan woke-politiek: “Deze oligarchen willen vanuit hun markpositie de democratie sturen. Dat is ontoelaatbaar.”

Gert Verhulst kwam na de eerste aflevering van ‘De tafel van vier’ in een heuse mediastorm terecht. Het veelvuldig gebruik van het woord ‘neger’ werd als kwetsend ervaren door critici. Deze week reageerde Telenet in een statement het gebruik van dit woord te veroordelen. “We vinden het vreselijk dat dit vandaag nog kon gebeuren. Het zorgde ook binnen de Telenet-muren voor verontwaardiging.”

Volgens Tom Vandendriessche is het niet de taak van Telenet om de grenzen van het publieke debat te gaan aflijnen. “Telenet doet vanuit zijn marktmacht aan politiek en gaat de ‘woke’-toer op. In een programma dat politiek incorrect debat wil voeren, zwicht zij voor politiek correcte druk.”

Het bedrijf ging verder met te stellen dat het niet aan de meerderheid is om te beoordelen wat kwetsend is voor minderheidsgroepen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen een inclusieve samenleving waarin iedereen zich welkom voelt. “Telenet zou zich beter bezig houden met het aanbieden van een betere dienstverlening”, besluit Vandendriessche. “De prijzen zijn hoger dan in buurlanden, waar vooral een gebrekkige dataverbinding tegenover staat. Zulke bedrijven die hun marktpositie misbruiken om de democratie te sturen moeten worden uitgesloten van overheidsopdrachten en elke mogelijke subsidie.”