Nieuws
maandag, 16 okt 2023

Terreurverheerlijkende organisatie Samidoun moet verboden worden

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat een niet-goedgekeurde manifestatie van Samidoun, dat openlijk dweept met terreur, in Brussel is kunnen doorgaan. “Deze organisatie is de lange arm van Hamas en Islamitische Jihad en hoort thuis op de terreurlijst”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “We moeten de buitenlandse conflicten hier niet importeren. Dat Brussel dit soort manifestaties oogluikend toelaat, zegt veel over de laksheid van het beleid ten aanzien van dergelijke groeperingen.”

Afgelopen weekend vond er in het Brusselse Sint-Gillis een manifestatie plaats van het pro-Palestijnse Samidoun. Deze organisatie omschrijft zichzelf als een 'Solidariteitsnetwerk voor Palestijnse gevangenen' en heeft takken in heel Europa. Hun Europese coördinator is de Palestijnse vluchteling Mohammed Khatib, die in ons land woont. Samidoun dweept openlijk met Hamas en noemt de bloederige aanval in Israël geen terreur, maar gerechtvaardigd verzet. Hierbij vielen echter meer dan duizend onschuldige slachtoffers en werden vrouwen en kinderen ontvoerd om te gebruiken als levend schild. In Duitsland werd Samidoun al verboden omdat ze de terreur van Hamas openlijk vierde op straat. Hoewel de manifestatie in Brussel, waaraan volgens de politie 350 en volgens de organisatie 1.000 personen deelnamen, geen toelating had gekregen, werd ze oogluikend toegestaan. Bovendien was er geen ­enkele politieagent te spotten om de gemoederen niet te verhitten. 

Samidoun hoort thuis op de terreurlijst

“Het is onbegrijpelijk dat Samidoun ongestoord in Brussel kan manifesteren”, zegt Depoortere. “Dit is geen onschuldige pro-Palestijnse organisatie, maar de lange arm van Hamas en Islamitische Jihad. Zij dweept openlijk met terreur en hoort dan ook thuis op de terreurlijst.”

Het Vlaams Belang vindt het ook niet te vatten dat de manifestatie, die niet toegelaten was, niet verhinderd werd en zal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over Samidoun ondervragen. “Niet enkel mogen we de buitenlandse conflicten hierheen importeren, maar we moeten ook organisaties die openlijk oproepen tot terreur niet laten passeren”, besluit Depoortere. “Hamas heeft duidelijk aangetoond dat er geen enkel verschil is tussen hen en de terroristen van IS. Dat Brussel dit soort manifestaties oogluikend toelaat, zegt veel over de laksheid van het beleid ten aanzien van dergelijke groeperingen.”