Nieuws
woensdag, 14 jun 2023

Tewerkstellingscijfers inwoners van niet-Europese afkomst zijn dramatisch

Foto: iStock. Tewerkstellingscijfers inwoners van niet-Europese afkomst zijn dramatisch

De federale overheid maakte eindelijk de tewerkstellingscijfers op basis van afkomst bekend. Ongeveer de helft van de ‘Belgen’ met een niet-Europese afkomst heeft geen job. Inwoners met Noord-Afrikaanse afkomst werken het minst. De werkzaamheidsgraad van deze groep ligt maar liefst 25 procent lager dan de werkzaamheidsgraad van autochtone Belgen. Zelfs nadat ze al generaties hier zijn. “Naast Wallonië leunt ook nog eens de helft van de inwoners met een niet-Europese afkomst op de Vlaamse belastingbetaler”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Het Vlaams Belang pleit voor een migratiestop en de afscherming van onze sociale zekerheid voor nieuwkomers.”

Van de vreemdelingen met een niet-Europese herkomst heeft maar liefst 45 procent geen werk. Dit ligt 20 procent hoger dan de inwoners van autochtone afkomst. “Wat velen al aanvoelden, wordt nu ook bevestigd”, aldus Verreyt. “De mythe dat we allochtonen nodig hebben voor de betaalbaarheid van onze sociale zekerheid wordt nog maar eens ontkracht.”

“Dringend actie nodig om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te behalen”

Verder is het opvallend dat ‘Belgen’ met Noord-Afrikaanse roots het nog slechter doen. Maar liefst 49 procent van deze groep gaat niet werken. Dit ligt 25 procent lager dan de werkzaamheidsgraad van inwoners met een Belgische afkomst. “De culturen van Arabische landen zoals Marokko en Tunesië zijn te verschillend met de onze”, gaat Verreyt verder. “Naast het feit dat het voor vrouwen uit deze cultuur ‘not done’ is om te gaan werken, hebben ze vaak geen respect voor onze westerse waarden.”

“Het is duidelijk wat er moet gebeuren om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te behalen, zoals de regeringen ambiëren”, concludeert Verreyt. “Daarvoor is de Vlaamse onafhankelijkheid nodig met een eigen arbeidsmarktbeleid, de afscherming van onze sociale zekerheid van nieuwkomers en een migratiestop.”