Nieuws
maandag, 07 feb 2022

“Tijd om GEMS te evalueren en te veranderen”

In de commissie Volksgezondheid werden de afgelopen twee weken hoorzittingen georganiseerd met 32 experten over de verplichte vaccinatie. “We zijn tevreden over deze hoorzittingen omdat er, los van de GEMS, de Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19, vele invalshoeken werden belicht”, zegt voorzitter van de Kamerfractie Barbara Pas. “En het werd ook zeer duidelijk dat dit land veel meer experten telt dan de enkelingen die dagelijks in de media worden opgevoerd.

Opvallend was dat de alom aanwezige Marc Van Ranst door geen enkele politieke partij voor de hoorzittingen werd uitgenodigd. “In een interview in De Morgen stelt Van Ranst in een WhatsApp-groepje met virologen vooral goed gelachen te hebben toen de namenlijst voor de hoorzittingen bekend werd. En ook dat hij veel medelijden had met de experts die wel moesten opdraven”, aldus Pas. “In datzelfde interview miskent Van Ranst het belang van de hoorzittingen compleet. Hij stelt zonder enige schroom dat het niet in die hoorzittingen is dat het eigenlijke debat over een vaccinatieverplichting gevoerd zal worden, maar dat men de mening van de niet-uitgenodigde leden van de GEMS wel zal kennen, wanneer het nodig is."

“De wetenschap is heel wat ruimer dan de bubbel van de GEMS”

“Met de uitspraken van Van Ranst wordt opnieuw bevestigd wat het Vlaams Belang al maanden stelt”, vervolgt Pas. “Het hele coronabeleid, dat de bevolking in haar grondrechten beperkte, werd de afgelopen jaren uitgetekend door slechts een aantal politici, die meestal niet eens verkozen zijn, samen met een heel beperkt aantal experten.”

“Mensen als Van Ranst vinden zich blijkbaar superieur ten aanzien van andere wetenschappers. Ze beschouwen zich duidelijk als de enigen die de waarheid in pacht hebben en waarnaar, hoorzittingen of niet, moet worden geluisterd”, besluit Pas. “Het Vlaams Belang roept daarom opnieuw op om de samenstelling van de leden van de GEMS te herbekijken en te zorgen voor een regelmatige vervanging van alle leden in deze adviesgroep.”