Nieuws
vrijdag, 25 mrt 2022

Tot 25 miljoen euro fraude bij contactonderzoek

Volgens Het Laatste Nieuws is er in de doorlichting van het contactonderzoek sprake van 25 miljoen euro aan ‘afwijkende’ facturen. “Er waren al eerder indicaties dat er gefraudeerd werd bij de callcenters”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Maar dit is toch wel een duizelingwekkend hoog bedrag”

Het contactonderzoek moest het paradepaardje van minister van Welzijn Wouter Beke worden in de strijd tegen het coronavirus. Al van bij de aanvang in 2020 bleek echter dat de contacttracing niet naar behoren werkte. “Ondanks de vele miljoenen euro’s die het systeem gekost heeft, is de werking altijd mank blijven lopen”, stelt Sintobin.

In november vorig jaar bleek uit getuigenissen van ex-werknemers dat callcentrum Mifratel, een dochteronderneming van de Nederlandse firma Yource, maandenlang slechts fictief aan contracttracing had gedaan. Werknemers moesten dagelijks inloggen op het platform voor contactonderzoek, maar werkten terwijl voor andere klanten. De samenwerking met het callcentrum werd onmiddellijk stopgezet en Wouter Beke bestelde een audit om te controleren of er ook in andere callcentra fraude had plaatsgevonden.

“Fraude bij het contactonderzoek is wraakroepend”

“Er werd voor 130 miljoen euro aan facturen tegen het licht gehouden”, zegt Sintobin. “En 25 miljoen hiervan komt niet overeen met de geregistreerde uren van de contacttracers en consultants.” Het zou gaan om zes callcentra en 453 medewerkers waar niet van duidelijk is waarvoor ze exact ingeschakeld werden.

Sintobin hoopt dat er snel opheldering komt over de onduidelijke facturen, maar is niet mals voor minister Beke en de mogelijke oplichters. “Of het nu om kinderopvang gaat, ouderenzorg of contactonderzoek, in elk dossier dat Beke behandelt, loopt het mis”, besluit Sintobin.“Als er effectief fraude aangetoond wordt, moeten de daders hun verdiende loon krijgen en streng bestraft worden.”