Nieuws
vrijdag, 09 feb 2024

Tweejaarlijkse keuring leidt af van beloofde hervorming keuringscentra

Foto: iStock. Tweejaarlijkse keuring leidt af van beloofde hervorming keuringscentra

Het Vlaams Belang is verrast dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) plots met het voorstel komt om auto’s slechts om de twee jaar te laten keuren. “Dat is een voorstel dat we steunen, maar waar blijft de aangekondigde hervorming van de keuringscentra?”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Daar ligt de kern van het probleem, maar van de beloofde hervorming is nog niks in huis gekomen. Bovendien lijkt het voorstel vooral de aandacht te moeten afleiden van de geflopte premie die de minister invoerde voor elektrische wagens.”

Er zijn nog steeds capaciteitsproblemen bij de keuringscentra in Vlaanderen. Daarom kondigde Peeters vandaag een voorstel aan om auto’s slechts om de twee jaar te laten keuren, in plaats van om het jaar. Als het plan goedgekeurd geraakt zouden jaarlijks een half miljoen wagens minder gekeurd worden. “Een voorstel dat het Vlaams Belang kan steunen”, zegt Verheyden. “Maar het is geen oplossing voor de vele problemen bij de keuringscentra die Peeters beloofde aan te pakken.”

“Het is geen oplossing voor de vele problemen bij de keuringscentra die Peeters beloofde aan te pakken”

In 2022 was er trouwens een recordaantal klachten over de werking van de keuringscentra. Het Vlaams Belang riep toen al op om het systeem grondig te herzien. “Zes private bedrijven voeren de keuringen al bijna honderd jaar uit”, aldus Verheyden. “Dat is niet meer van deze tijd en ligt aan de bron van onder meer het gebrek aan klantvriendelijkheid en de lange wachttijden.” Peeters beloofde daarop om het systeem te herzien.

“Maar van een herziening is niets in huis gekomen en dus slepen de problemen nog steeds aan”, besluit Verheyden. “Dat de minister nu plots vier maanden voor de verkiezingen met deze ‘oplossing’ komt, toont vooral aan dat er van een echte hervorming niets meer in huis zal komen. Nochtans is dat het enige waarmee de automobilisten écht gebaat zouden zijn. Ook de timing is tenslotte erg verdacht. Op de dag dat de geflopte premies voor elektrische wagens, ook een idee van Peeters, op de agenda staan met een dergelijk voorstel op de proppen komen, dat klinkt als een afleidingsmaneuver.”