Nieuws
woensdag, 17 jan 2024

Uitkoopregeling varkensboeren gefaald

Van de 236 varkensboeren die vorige zomer aangaven zich te laten uitkopen, zijn er nog maar zeven ingegaan op het uitkoopbod van de Vlaamse overheid. “Deze uitkoopregeling is compleet gefaald”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Boeren verkopen hun levenswerk niet voor een habbekrats. De Vlaamse regering weigert in te zien dat landbouw geen beroep, maar een passie is.”

Met het stikstofakkoord wil de Vlaamse regering tegen 2030 een derde minder varkens hebben om zo de stikstofuitstoot te beperken. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) schreef daarom in het voorjaar van 2023 982 varkenshouders aan om zich te laten uitkopen, waarvan 236 een dossier indienden. Uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de VLM blijkt dat slechts zeven varkenshouderijen het uitkoopbod aanvaard hebben. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) staat het doel van een derde minder varkens in 2030 niet op de helling. Zij is ervan overtuigd dat er nog meer boeren het aanbod zullen aanvaarden. 

“Uitkoopregeling is habbekrats”

“Het was al eerder duidelijk dat deze uitkoopregeling geen succes is”, zegt Sintobin. “Nu blijkt zelfs dat ze compleet gefaald is. Het is gewoon naïef van Demir dat ze in haar onrealistische stikstofdoelen blijft geloven.”

Volgens het Vlaams Belang is de voorgestelde uitkoopregeling gewoon niet interessant genoeg. “Boeren zijn heus niet van plan om hun levenswerk voor een habbekrats te verkopen”, besluit Sintobin. “De Vlaamse regering met minister Demir op kop weigert in te zien dat landbouw geen beroep, maar een passie is. Ze gaat er verkeerdelijk van uit dat ze met de Vlaamse boeren kan sollen, omdat zij geen hart voor de Vlaamse landbouw heeft.”