Nieuws
vrijdag, 23 dec 2022

Van Quickenborne moet overbevolking gevangenissen dringend aanpakken

Foto: iStock. Van Quickenborne moet overbevolking gevangenissen dringend aanpakken

Omwille van het nijpende capaciteitsgebrek in de Belgische gevangenissen moeten 209 gedetineerden verplicht op de grond slapen. Het Vlaams Belang klaagt de overbevolking van de gevangenissen al maanden aan. “Minister Van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) belooft heel veel, maar in de praktijk zien we bijzonder weinig realisaties”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Het wordt dan ook dringend tijd dat de minister van loze beloften Van Quickenborne eindelijk en per direct actie onderneemt.”

In het totaal is het aantal gedetineerden binnen de Belgische gevangenissen in de tweede helft van de maand december opgelopen tot 11.199. Maar er is slechts een capaciteit voor 9.739 personen. Bovendien moeten 209 gedetineerden op een matras op de grond slapen.

In de Antwerpse Begijnenstraat is er plek voor 365 mannen en 48 vrouwen, maar er zitten momenteel 636 mannen en 55 vrouwen opgesloten. De situatie in de gevangenissen is nog verslechterd in vergelijking met vorig jaar. Toen waren er eind december 10.781 mensen opgesloten. 

“Dit capaciteitsgebrek plaveit de weg naar bijkomende veroordelingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”

"We dachten dat vorig jaar het dieptepunt inzake overbevolking van de gevangenissen bereikt was met 10.781 gedetineerden", zegt Dillen. "Maar blijkbaar kan het nog altijd slechter."

Deze situatie wordt al maanden door het Vlaams Belang in de commissie Justitie aangeklaagd. “Minister Van Quickenborne belooft heel veel, maar in de praktijk zien we bijzonder weinig realisaties”, aldus Dillen. “Er zijn veel te weinig cipiers. Kaders worden niet ingevuld en de onveiligheid binnen de gevangenissen neemt alleen maar toe, met wekelijkse stakingen van de cipiers als gevolg. Wie kan hen ongelijk geven?”

“Het wordt dan ook dringend tijd dat de minister van loze beloften Van Quickenborne eindelijk actie onderneemt”, besluit Dillen. “Nog langer wachten is niet alleen schuldig verzuim, maar plaveit ook de weg naar bijkomende veroordelingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”