Nieuws
woensdag, 15 mei 2024

Van Tigchelt laat drugscriminelen in Dubai nog steeds miljoenenwinsten boeken

Foto: iStock. Van Tigchelt laat drugscriminelen in Dubai nog steeds miljoenenwinsten boeken

Het Vlaams Belang vindt het ongehoord dat drugs- en andere criminelen die in ons land vervolgd en veroordeeld zijn, op dit ogenblik met hun vastgoed in Dubai ongestoord miljoenenwinsten kunnen boeken. “Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) mag dan al maanden uitbazuinen dat het sprookje van de criminelen daar voorbij is, uit recent onderzoek blijkt alvast het omgekeerde.”

Onderzoek van onder meer De Tijd, Knack en Le Soir kon in Dubai meer dan duizend appartementen, villa’s en andere onroerend goederen die eigendom zijn of waren van drugstrafikanten en andere criminelen in kaart brengen. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten vormt voor hen niet enkel een ideaal schuiloord, maar ook een vastgoedparadijs. In ons land voortvluchtige en vaak al veroordeelde criminelen kunnen er investeren in luxueuze panden, om tegen hoge prijzen te verkopen of te verhuren. “En ze doen dat tot vandaag ongestoord”, aldus Dillen. “Nochtans liet Van Tigchelt maanden geleden in de media nog optekenen dat hun ‘Dubai-sprookje’ voorgoed ‘voorbij’ was.”

“Geen verdere aankondigingen of beloftes, maar onmiddellijke inbeslagnames” 

Het Kamerlid doelt op de enthousiaste reactie en de voorbarige conclusie van de minister, toen op 2 januari de in België gezochte Albanese drugscrimineel Franc Gergely door de Verenigde Arabische Emiraten werd uitgeleverd. Deze leider van een Albanese drugsclan zou onder meer opdrachtgever geweest zijn van executies in Molenbeek. “In Van Tigchelts ogen maakte de komst van die ene zwaluw niet enkel een lente, maar een hele, zonovergoten zomer. ‘Dit is nog maar het begin’, jubelde hij in de media”, aldus nog Dillen. “Sinds het uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten in december 2021 zijn welgeteld twee criminelen uitgeleverd… Wat het doen van loze beloftes en van grootse aankondigen zonder veel gevolg betreft, is hij duidelijk in hetzelfde bedje ziek als zijn voorganger en partijgenoot Vincent Van Quickenborne. In maart wist hij in Humo zelfs nog te verkondigen dat de grote drugsbazen zenuwachtig zijn, omdat hij er zoveel gaat pakken.”

Het Vlaams Belang wil geen aankondigingen of beloftes, maar eist dat in Dubai onmiddellijk werk wordt gemaakt van de inbeslagname van de eigendommen van criminelen. “Snelle actie is noodzakelijk, want de drugsbazen zitten ook niet stil, die verkopen hun vastgoed in Dubai vaak al na enkele jaren weer door”, merkt Dillen op. “Maar Van Tigchelt denkt daar helaas anders over. Vandaag blijkt dat er zelfs nog geen enkele concrete vraag voor een inbeslagname werd verstuurd.”