Nieuws
woensdag, 20 mrt 2024

Van Tigchelt ontvlucht iedere verantwoordelijkheid over folterschandaal

Foto: Vlaams Belang. Van Tigchelt ontvlucht iedere verantwoordelijkheid over folterschandaal

Het Vlaams Belang zal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) volgende week in de commissie Justitie opnieuw stevig aan de tand voelen over de folterpraktijken in de Antwerpse gevangenis. “De minister steekt zich weg achter de onderbezetting wegens de stakingen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Hij toont dus nog steeds geen enkele verantwoordelijkheidszin. Er zijn al ministers voor veel minder moeten opstappen.”

De gruwel die zich afspeelde binnen de gevangenismuren aan de Begijnenstraat in Antwerpen zijn genoegzaam bekend. En ondertussen is ook geweten dat de directie zelfs na drie duidelijke alarmsignalen naliet in te grijpen. Zo bleef men stilzitten na een verslag van cipiers over een gekwetste gevangene, en na een gelijkaardige melding door een medegevangene die de gruwel opmerkte bij de voedselbedeling in de cellen. Zelfs na een telefoonoproep van de vrouw van het slachtoffer, die van de daders had te horen gekregen dat ze geld moest betalen om de folteringen te doen stoppen, kwam er geen reactie. Pas 24 uur na die telefonische noodkreet, toen de misselijkmakende filmpjes van de marteling begonnen te circuleren op het internet, ging de directrice eens poolshoogte nemen in de cel.

“Wij hebben geen enkele boodschap aan de uitvluchten van Van Tigchelt”

“Van Tigchelt, die als minister van Justitie in de hele kwestie een zeer zware verantwoordelijkheid draagt, tracht deze nu af te schuiven op de cipiers”, merkt Dillen op. “Hij verwijst naar de minimale bezetting die tijdens stakingen gehaald moet worden om de veiligheid van bewakers en gedetineerden te garanderen. Volgens de minister konden de feiten zich voordoen, omdat die minimumbezetting niet gehaald was…” 

Het Vlaams Belang heeft geen enkele boodschap aan de uitvluchten van Van Tigchelt. “Door de zwarte piet door te schuiven naar de al zo geplaagde cipiers tracht hij de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem. En dat is uiteraard de enorme overbevolking en het tekort aan personeel”, besluit Dillen. “Maar daar zal hij niet in slagen. In de commissie van volgende week dinsdag zullen we hem met de neus op de harde feiten drukken.”