Persberichten
dinsdag, 17 mrt 2020

VB waarschuwt voor plunderaars en wil meer politie in probleemwijken

Het Vlaams Belang wil extra politie-eenheden laten patrouilleren de komende dagen. Dit in het bijzonder in de grootsteden en bepaalde probleemwijken die afgelopen jaren geregeld rellen en plunderingen ondervonden. De boodschap komt er nadat in Frankrijk afgelopen nacht winkels werden geplunderd die noodgedwongen gesloten zijn in verband met de coronacrisis.

Het coronavirus is nog steeds in volle opmars. Het aantal besmettingen neemt toe, een volledige lockdown lijkt volgens het Vlaams Belang noodzakelijk en onafwendbaar. In Frankrijk doen zich momenteel echter situaties voor waar bepaalde bendes, bestaande uit vooral allochtone jonge mannelijke plunderaars, inbreken in gesloten winkels en deze leegroven.

Vlaams Belang over mogelijke plunderaars: “In harde tijden moet het antwoord op criminaliteit nog harder zijn”

“Dit is bijzonder wraakroepend”, zo vindt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Handelaars die verplicht worden om te sluiten worden bestolen en zo een tweede keer slachtoffer. Het is verstandig dat we lessen trekken uit wat is misgelopen in Italië en Spanje inzake de bestrijding van het virus, maar het is duidelijk dat we ook beter voorzorgen nemen tegen maatschappelijke kwalen. Vorige week zagen we hier reeds vechtpartijen bij supermarkten. We kunnen helaas niet rusten op dezelfde sociale verantwoordelijkheid die men hanteert in pakweg Taiwan”, vervolgt Van Langenhove. “Bij bepaalde delen van onze bevolking blijft asociaal gedrag aanhouden. Dat zagen we bij zogenaamde ‘lockdownfeestjes’, maar als we niet opletten gaan we ook geweld en diefstallen zien.”

Het Vlaams Belang pleit concreet voor meer politie op straat in de grootsteden van Vlaanderen en Brussel, en in het bijzonder in probleemgebieden waar afgelopen jaren zich veel rellen voordeden zoals bijvoorbeeld in de Molenbeekse migrantenwijken rond de metrostations Zwarte Vijvers en Ribaucourt. Op die manier wordt de veiligheid zoveel mogelijk gegarandeerd, meent Vlaams Belang, en wordt een krachtig signaal uitgestuurd naar allen die asociaal willen handelen: “In harde tijden moet het antwoord op criminaliteit nog harder zijn. Gebruik maken van de huidige kwetsbaarheid van mensen en zaken telt voor ons als een uiterst verzwarende omstandigheid”.