Persberichten
dinsdag, 14 feb 2023

Verbod op verbrandingsmotoren: “Commissie blijft met oogkleppen rondlopen”

Het Europees Parlement stemde vandaag over nieuwe uitstootbeperkingen voor personenwagens en bestelbussen. Met een krappe meerderheid van 340 stemmen wil het parlement reeds tegen 2030 de emissies van deze modi respectievelijk verlagen met 55 en 50 procent. Tegen 2035 ambieert de Europese Commissie al een complete uitfasering van de verbrandingsmotor. “Onrealistisch en typerend voor het koppige utopisme van groene extremisten”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang).

De nieuwe uitstootbeperkingen die het Europees Parlement vandaag goedkeurde zijn volgens het Vlaams Belang vooral een probleem voor de gewone burger. “De Europese Unie heeft het voortdurend over klimaatneutraliteit als haar voornaamste politieke ambitie”, zegt Annemans. “De groene agenda primeert op alles en houdt geen rekening met de negatieve logistieke, financiële en sociale effecten die de implementatie ervan met zich meebrengt. De gewone burger kan zich deze groene luxe van dure elektrische wagens niet permitteren.” Het Vlaams Belang stemde tegen de verstrengde uitstootbeperking. De Vlaamse partijen N-VA, cd&v, Open Vld en Groen stemden voor. Vooruit was afwezig bij de stemming.

“Wanneer in volle energiecrisis signalen worden uitgestuurd dat we er eenvoudigweg niet klaar voor zijn, moet de Commissie rond tafel gaan zitten met de betrokken actoren”

Volgens het Europees Parlementslid werden alarmsignalen uit zowel de energie- als autosector genegeerd. “De rapporteur stelt zelf vast dat er ernstige vragen gesteld kunnen worden over onze elektriciteitsnetten en oplaadinfrastructuur”, besluit Annemans. “Wanneer in volle energiecrisis signalen worden uitgestuurd dat we er eenvoudigweg niet klaar voor zijn, moet de Commissie rond tafel gaan zitten met de betrokken actoren. Zij worden namelijk geacht de wensdromen uit te voeren. De methodologie om deze wetgeving in de praktijk te brengen moet nog worden uitgevonden. En de Europese burger, die moet zich eenvoudigweg schikken naar de nieuwe regels. De Commissie blijft met oogkleppen op rondlopen.”