Nieuws
zaterdag, 31 dec 2022

Verlenging kernreactoren: paars-groen boekt geen enkel resultaat

Foto: iStock. Verlenging kernreactoren: paars-groen boekt geen enkel resultaat

Ook haar laatste belofte van 2022, het bereiken van een akkoord over de levensduurverlenging van de kernreactoren Tihange 3 en Doel 4, is de paars-groene regering niet nagekomen. “Vivaldi heeft werkelijk niets bereikt”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Nu heeft men zich het uiterst vage doel gesteld ‘op korte termijn’ tot een akkoord te komen, maar dat betekent niets. Nochtans dringt de tijd.”

“Mocht er zoals beloofd wel een akkoord uit de bus zijn gekomen, was dat ook al bijzonder laat geweest”, aldus Van Lommel. “Engie heeft van zijn kant nog geen enkele voorbereiding genomen, omdat het energiebedrijf al veel langer ieder vertrouwen verloren heeft in de wispelturigheid van de Belgische politiek. De procedure start dus van nul.”

“De onderhandelingen gaan over een verlenging van tien jaar, terwijl twintig jaar wenselijk is en zou zorgen voor een betere spreiding van de kosten”, merkt Van Lommel op. “Bovendien hebben we deze twintig jaar nodig om de bevoorradingszekerheid te garanderen. We lopen nu het risico dat over tien jaar opnieuw onderhandeld moet worden.”

“De MR dreigde er eerder mee de stekker uit de regering te trekken als er vandaag geen akkoord was, nu mogen ze de daad bij het woord voegen”

“Ondanks het ontegensprekelijke noodzakelijke karakter van een verlenging van de kernreactoren nam de paars-groene regering veel te veel tijd”, vervolgt Van Lommel. “Er had in 2021 al een definitief akkoord moeten zijn. Nu gaan we onzekere jaren tegemoet en is onze bevoorradingszekerheid tot ergens in 2026 niet gegarandeerd, want in 2025 worden ze gesloten om in 2026 opnieuw op te starten. Men heeft te lang geloofd in de groene sprookjes om nu vast te stellen wat we toen al wisten. Het Vlaams Belang wijst erop dat de dogmatici van Groen alles tegenhouden, en dat er in de Kamer een meerderheid gewonnen is voor meer kernenergie.”

“De regering heeft zichzelf in een positie geplaatst waarin ze chanteerbaar zijn, en dat heeft hen bijzonder zwak gemaakt aan de tafel”, besluit Van Lommel. “Met alle nefaste gevolgen van dien voor de logische en noodzakelijke verlenging van de kernreactoren. Mocht er vandaag een akkoord gekomen zijn, was dit trouwens uiterst mager geweest. Het slechts over de verlenging van twee kerncentrales hebben is een druppel op een hete plaat.”