Persberichten
vrijdag, 25 okt 2019

Vlaams Belang dient belangenconflict in tegen Brussels anti-autoplan

Bart Claes: "Ondanks het feit dat Vlaanderen Brussel financiert met een jaarlijkse transfer van 1,5 miljard euro, spuwt het in de hand die het voedt."

Het Vlaams Belang reageert verbouwereerd op de nieuwe plannen van de Brusselse regering om in de nabije toekomst auto's met verbrandingsmotoren te verbieden en over te gaan tot een slimme kilometerheffing. “Als de Brusselse regering haar plannen doordrijft, moet Vlaanderen de geldkraan toedraaien”, klinkt het.

Het Brussels klimaatplan dat donderdag door de Brusselse regering goedgekeurd werd, getuigt van een verregaande wereldvreemdheid en een tomeloze arrogantie. Ondanks het feit dat Vlaanderen het Brussels Gewest royaal financiert met een jaarlijkse transfer van meer dan 1,5 miljard euro, spuwt het in de hand die het voedt. Zo wil de Brusselse regering alle diesel- en benzinewagens binnen afzienbare tijd verbieden. Het plan voorziet de ban van dieselwagens tegen uiterlijk 2030 en de benzine- en lpg-wagens tegen ten laatste 2035. Vanaf 2022 zouden ook bepaalde motorfietsen verboden kunnen worden binnen het hoofdstedelijk gewest.

Als klap op de vuurpijl plant Brussel de invoering van een kilometerheffing. Die zou voor de Brusselaar fiscaal gecompenseerd worden, maar dus niet voor de Vlaamse pendelaars. Een groteskere provocatie is nauwelijks denkbaar, vindt Vlaams Belang.  Volgens Bart Claes, voorzitter van de mobiliteitscommissie in het Vlaams Parlement hebben de plannen van de Brusselse regering maar één doel: de hardwerkende Vlaming in de portefeuille raken. “Wij zijn nu al kampioen inzake rekeningrijden. Met 20 miljard aan autobelastingen wordt de automobilist nu al uitgeperst als een citroen. Daar doet Brussel nu nog een schepje bovenop. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen”, aldus Claes, die aankondigt een belangenconflict in te dienen over de kwestie. Volgens Claes moet ook de pendeldotatie die het Brussels Gewest ontvangt worden afgeschaft. Ook hiertoe dient het Vlaams Belang-parlementslid een voorstel in.   

Volgens Claes zal dit rondje autopesten door Brussel bovendien in hun gezicht ontploffen, aangezien het bedrijven - nog meer dan vandaag - zal stimuleren om uit Brussel weg te trekken en dus werkgelegenheid uit de hoofdstad zal zuigen.