Persberichten
donderdag, 23 nov 2023

Vlaams Belang eist dat regering terreurdreiging ernstig neemt

Foto: iStock. Vlaams Belang eist dat regering terreurdreiging ernstig neemt

Nadat een Brusselse onderzoeksrechter een man die met een terreuraanslag dreigde, had vrijgelaten, blijkt dat op 10 november een illegale Marokkaan die Brusselse agenten met een mes bedreigd had, nog dezelfde dag nog werd vrijgelaten. Dat tot grote woede van de politiediensten en het Vlaams Belang. “Voor ons is de maat nu echt vol”, reageren Vlaams Belang-Kamerleden Marijke Dillen en Ortwin Depoortere boos. Het is onbegrijpelijk dat het dreigingsniveau nog steeds op 3 staat en dat zowel een Brusselse parketmagistraat als een onderzoeksrechter nalaten onze bevolking te beschermen. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat men beseft dat de situatie ernstig is?”

Vrijdag 17 november pakte de spoorwegpolitie in Brussel-Zuid een man op tijdens een nieuwe controleactie. Daarbij zijn twee agenten met de dood bedreigd. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte zijn een oorlogswapen en munitie aangetroffen. De man bedreigde agenten met de dood en dreigde meermaals met een aanslag. De onderzoeksrechter liet de man vrij “onder voorwaarden”. Vandaag kwamen echter nieuwe feiten aan het licht die dateren van 10 november. Een 23-jarige Marokkaan die illegaal is in het land, stapte op agenten, haalde een mes boven en viel de agenten aan. De agenten bleven gelukkig ongedeerd. De man kon later opgepakt worden aan een politiecommissariaat aan het station van Brussel-Zuid. Hoewel de man illegaal is en bij de politiediensten bekend staat voor meerdere zware feiten, besliste het parket hem vrij te laten. 

“Het ongenoegen bij de politiediensten is terecht groot”, zeggen Dillen en Depoortere. “Dat de Spoorwegpolitie een intern bericht verstuurde met een foto van de betrokkene om alle agenten te waarschuwen waakzaam te zijn tijdens patrouilles en aan het einde van de dienst illustreert dat de politiediensten er meer dan genoeg van hebben”, klinkt het bij de VB-Kamerleden.

“Stop met veiligheid politiediensten en burgers te verwaarlozen”

Het Vlaams Belang vindt dat men moet ophouden met de veiligheid van de politiediensten en van onze burgers te verwaarlozen. “De verontwaardiging en boosheid bij de agenten op het terrein is begrijpelijk”, zegt Depoortere. “Daarom eisen we dat Minister van Justitie Paul Van Tigchelt de instructies naar het Parket opnieuw aanscherpt. Hij moet onmiddellijk in overleg gaan met het College van Procureurs-Generaal om het vervolgingsbeleid inzake bedreigingen met terreur en aanvallen op onze politiediensten te verstrengen.”

Het parket van Brussel wou woensdag niet reageren aan Het Nieuwsblad. “Het parket geeft geen commentaar over zijn eigen beslissingen”, aldus de woordvoerder.

Dillen en Depoortere wijzen ook op de hypocrisie bij de regering en bij het OCAD. “Tijdens een persconferentie over de terreurdreiging zegt men “waakzaam” te blijven. Maar in de praktijk zien we integendeel toenemende laksheid. Twee maand geleden vielen er na een terreuraanslag nog twee doden.” 

Kamerlid Marijke Dillen zal donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) ondervragen over beide zaken.