Nieuws
vrijdag, 14 apr 2023

Vlaams Belang eist harde garanties over goede bereikbaarheid geldautomaten

Foto: iStock. Vlaams Belang eist harde garanties over goede bereikbaarheid geldautomaten

Het Vlaams Belang verzet zich met hand en tand tegen het verdwijnen van geldautomaten en bankkantoren uit onze gemeenten. “Het akkoord dat de regering hierover sloot met de bankensector biedt geen garanties”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Nochtans zijn die absoluut noodzakelijk. Nu is er geen enkele zekerheid of de aangekondigde extra geldautomaten er daadwerkelijk zullen komen.”

Sinds de uitrol van het zogenaamde Batopin-project werden de bestaande bank­automaten van KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis vervangen door een netwerk van gezamenlijk uitgebate geldautomaten. Het gevolg: het aantal geldautomaten slonk zienderogen. In sommige gemeenten is er zelfs geen enkele meer. Onder druk van onder meer het Vlaams Belang sloot de federale regering daarom na veel te lang aarzelen een akkoord met de bankensector. Daardoor zou in elke gemeente een bankautomaat aanwezig moeten zijn. 

“Het is helemaal niet zeker of de 287 extra geldautomaten, vermeld in het akkoord tussen de regering en de banksector, er echt zullen komen”, reageert Van Lommel. “Als de banken niet genoeg geschikte locaties vinden, of als de automaten niet vaak genoeg gebruikt worden, wordt er geen geldautomaat geplaatst. De grens ligt op 55 afhalingen per dag. Dat kan voor landelijke gemeenten een probleem zijn. Het akkoord voorziet ook geen sancties als de banken hun beloften niet waarmaken.”

“Niet enkel geldautomaten, maar ook bankkantoren moeten voldoende bereikbaar zijn”

Contant geld blijft voor veel mensen een belangrijk betaalmiddel, om verschillende redenen. Het geeft een duidelijker beeld van hun budget en het biedt privacy. Ook kunnen heel wat mensen niet goed overweg met digitale betaalmethodes, iets wat veel banken onderschatten. “Banken zetten steeds meer in op digitaal bankieren, maar niet iedereen beschikt daarvoor over de nodige vaardigheden”, vervolgt Van Lommel. “Daarom is niet alleen de beschikbaarheid en de bereikbaarheid van geldautomaten van belang, ook bankkantoren moeten bereikbaar zijn.”

Het Vlaams Belang wil dat er harde garanties komen over de beschikbaarheid van minstens één geldautomaat per gemeente. Het niet kunnen vinden van een geschikte locatie is voor de partij geen excuus. Ook de voorwaarde van 55 afhalingen per dag schrapt men best, zodat ook landelijke gemeenten verzekerd blijven van een geldautomaat. “Een vlotte bereikbaarheid moet worden gegarandeerd, zowel inzake parkeergelegenheid als de nabijheid van openbaar vervoer. De automaten moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking”, besluit Van Lommel, die over de kwestie in de Kamer een motie van aanbeveling indiende. “Verder willen we ook nog dat er eindelijk afspraken worden gemaakt over de beschikbaarheid van bankkantoren.”