Persberichten
dinsdag, 25 apr 2023

Vlaams Belang eist onmiddellijk ontslag van staatssecretaris Schlitz

Het Vlaams Belang eist opnieuw dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) onmiddellijk opstapt nadat ze alweer gelogen heeft. Volgens Schlitz stond haar persoonlijk logo bij geen enkele van de 38 gesubsidieerde projecten, maar dat blijkt nu wel het geval te zijn. “Ik vraag me af hoeveel keer in deze Vivaldi-regering een staatssecretaris betrapt moet worden op leugens vooraleer er gevolgen aan gekoppeld worden?”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang).

Schlitz kwam vorige week al onder vuur te liggen omdat ze expliciet vroeg aan organisaties die subsidies ontvingen om haar persoonlijk logo te gebruiken. Dat ontkende de staatssecretaris eerst, maar dat bleek niet te kloppen. “In de commissie heette het vorige week nog een ‘onhandigheid’”, zegt Troosters. “Maar onderzoek wees duidelijk uit dat de staatssecretaris er uitdrukkelijk om vroeg. Dit is compleet onwettig.” Het Vlaams Belang vroeg daarom eerder al het ontslag van Schlitz.

“Is dit hoe Vivaldi die fameuze politieke vernieuwing invult?”

Vandaag werd bekend dat Schlitz niet enkel daarover loog, maar ook over het feit dat haar persoonlijk logo in geen enkel van de 38 projecten gefinancierd door de dienst Gelijke Kansen voorkomt. Bij minstens één project blijkt het logo nu wel degelijk te staan. “De zoveelste leugen teveel”, zegt Troosters. “Ik vraag me af hoeveel keer in deze Vivaldi-regering een staatssecretaris betrapt moet worden op leugens vooraleer er gevolgen aan gekoppeld worden? Dit getuigt van geen enkele verantwoordelijkheidszin.”

Er rest volgens Troosters voor Schlitz dan ook geen enkele andere optie dan opstappen. “De Vivaldi-partijen schermden bij de aanvang van deze regering constant met ‘politieke vernieuwing’”, aldus het Kamerlid. “Is dit hoe ze die fameuze politieke vernieuwing invullen? Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: de staatssecretaris moet opstappen. Vandaag liever dan morgen.”