Persberichten
donderdag, 21 sep 2023

Vlaams Belang ondervraagt federale regering over gebrek aan steun voor Nagorno-Karabach na invasie door Azerbeidzjan

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de volledige militaire annexatie van Nagorno-Karabach door Azerbeidzjan. Op 19 september lanceerden de Azeri’s een nieuwe aanval op deze historisch autonome Armeense regio, wat leidde tot een staakt-het-vuren en een complete overgave van de Armenen. “Baku heeft Nagorno-Karabach met militair geweld ingelijfd en de internationale gemeenschap stond erbij en keek ernaar”, klinkt het bij Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Zij zal hierover vandaag de federale regering in de Kamer ondervragen. 

Eind 2020 barstte het geweld opnieuw los in en rond Nagorno-Karabach, een christelijk Armeense enclave in Azerbeidzjan. De Azeri’s veroverden toen met militaire steun van Turkije zowat de helft van de regio, die historisch vooral door Armenen bewoond en bestuurd wordt. Toen is een staakt-het-vuren onderhandeld onder bemiddeling van Rusland en zijn er Russische vredestroepen aan de grensregio geplaatst. Op 19 september lanceerde Azerbeidzjan echter een nieuw offensief, waarbij de Armeense verdediging zich al na 24 uur volledig moest overgeven. “Het resultaat is een drama voor de Armeense bevolking”, gaat Samyn verder. “De Armeense veiligheidsdiensten in Nagorno-Karabach zijn ontbonden en de politieke autonomie van het gebied is uitgewist. Door de bezetting van Azerbeidzjan is de Armeense natie en cultuur in haar voortbestaan bedreigd.”

“Als we niet opletten, dan ontvouwt er zich een nieuwe Armeense Genocide voor onze ogen”

De complete overgave van Nagorno-Karabach wordt vandaag bekrachtigd in een overeenkomst met Azerbeidzjan. De autonome republiek zal officieel ophouden te bestaan. “Men veegt eeuwenlang historisch zelfbestuur en de christelijke culturele eigenheid van het Armeense volk in Azerbeidzjan van tafel”, aldus Samyn. “Als we niet opletten, dan ontvouwt er zich een nieuwe Armeense Genocide voor onze ogen.”

Het Vlaams Belang is ook zeer kritisch voor de rol van de internationale gemeenschap en zal de federale regering hierover ondervragen. “Het Westen, ook de EU, keek de andere kant op terwijl Armenen door Azerbeidzjan en Turkije afgeslacht werden”, klinkt het stellig bij Samyn. “Wij roepen alvast de internationale gemeenschap op om nu actie te ondernemen en Azerbeidzjan terug te fluiten, desnoods met keiharde sancties.”