Persberichten
vrijdag, 15 jan 2021

Vlaams Belang: “Schaf gemeentelijk stemrecht niet-EU-burgers af!”

“Wanneer allochtone bendes half Brussel afbreken, is dat ook omdat de door hen verkozen politici ze laten begaan”, zo reageert Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) op de migrantenrellen eerder deze week. In concreto verwijst hij naar burgemeester Emir Kir (Sint-Joost-ten-Node) die de betoging tegen zogenaamd ‘politiegeweld’ gewoon toeliet. De Vlaams Belang-fractie diende alvast een wetsvoorstel in om het gemeentelijk stemrecht voor niet-EU-burgers af te schaffen.

“Na de schandalige versoepeling van de regels rond de nationaliteitsverwerving in 2000 was het doordrukken van het gemeentelijk stemrecht voor niet-EU-burgers een volgende stap om stemrecht te verlenen aan vreemdelingen die zelfs niet de moeite meer wilden doen om de Belgische nationaliteit aan te vragen”, aldus Van Langenhove. Het gevolg was een verdere politieke verfransing en vervreemding in Brussel waarbij het zogenaamde ‘etnische stemmen’ er ook voor ging zorgen dat de traditionele machtspartijen er alles aan gingen doen om het de allochtone kiezer naar de zin te maken.

“Het gemeentelijk stemrecht voor niet-EU-burgers leidde tot deze toestanden”

“De gevolgen van het pamperen van de allochtone kiezer zijn in Brussel overduidelijk merkbaar”, vervolgt Van Langenhove. In een gemeente als Sint-Joost-ten-Node zijn vandaag reeds 21 van de 29 gemeenteraadsleden van vreemde origine. Zelfs toenmalig Senatrice Sfia Bouarfa (PS) verklaarde in 2012 reeds: “Velen worden gekozen door hun huidskleur of religie. Dat is een mercantiele benadering van de politiek.”

“Politieke rechten moeten opnieuw gekoppeld worden aan het staatsburgerschap, waarvan de verwerving ervan de bekroning dient te zijn van een geslaagde integratie” besluit Van Langenhove. Daarom diende de Vlaams Belang-fractie in de Kamer een wetsvoorstel in om het gemeentelijk stemrecht voor niet-EU-burgers af te schaffen.