Persberichten
donderdag, 02 mrt 2023

Vlaams Belang tegen belastinghervorming van Van Peteghem

Het Vlaams Belang is radicaal tegen de fiscale hervormingsplannen van Financiënminister Van Peteghem, die een verdubbeling van de effectentaks en een verhoging van de accijnzen en btw wil. “De btw van de winkelkar optrekken in tijden van ongeziene inflatie is niet alleen een bijzonder slechte timing. Het is gewoon onaanvaardbaar”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Wat we in dit land met de hoogste belastingen van het ganse heelal nodig hebben, zijn geen ‘belastingverhogingen’ of ‘belastingverschuivingen’, maar reële ‘belastingverlagingen’.”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn plan voor een grote belastinghervorming op de regeringstafel gelegd. De doelstelling hiervan is om werken aantrekkelijker te maken door de lasten op arbeid te verlagen. Concreet zou de belastingvrije som opgetrokken worden van 10.160 euro naar 13.500 euro. Een voorstel dat het Vlaams Belang zelf ook indiende in het parlement. Volgens Van Peteghem zou dit elke werkende - ongeacht zijn inkomen - minimaal 835 euro netto extra per jaar opleveren. Daarnaast wil de minister de belastingschijf van 45 procent verbreden zodat men minder snel in de belastingschijf van 50 procent terechtkomt. Ook de werkbonus voor de laagste lonen wil hij geleidelijker laten afbouwen. Om dit te compenseren wil Van Peteghem een verdubbeling van de taks op effectenrekeningen en een verhoging van de accijnzen en btw. Aan het verlaagde btw-tarief van 6 procent op energie zou niet geraakt worden, maar de minister wil de bestaande verlaagde tarieven van 6 en 12 procent harmoniseren tot 9 procent. Basisproducten zoals melk en brood zullen hiermee duurder worden, maar eten op restaurant net goedkoper. 

“Winkelkar duurder maken en kleine spaarders indirect extra belasten, zijn geen oplossingen”

“De btw van de winkelkar optrekken in tijden van ongeziene inflatie is niet alleen een bijzonder slechte timing”, zegt Vermeersch. “Het is gewoon onaanvaardbaar. Zeker aangezien heel wat gezinnen nog steeds een koopkrachtcrisis ervaren.”

De verdubbeling van de effectentaks kan evenmin op goedkeuring rekenen. “Dit zal net zo goed de kleine spaarder treffen”, aldus Vermeersch. “Zelfs wie beperkte bedragen ondergebracht heeft in een beleggingsfonds dat gekoppeld is aan een verzekeringscontract, zal dit moeten ophoesten. Verzekeraars zullen deze taks immers aan hun klanten doorrekenen.”

Het Vlaams Belang is radicaal tegen deze belastinghervorming. “Wat we in dit land met de hoogste belastingen van het ganse heelal nodig hebben, zijn geen ‘belastingverhogingen’ of ‘belastingverschuivingen’, maar reële ‘belastingverlagingen’”, besluit Vermeersch. “En dit is wel degelijk mogelijk, mits een aantal randvoorwaarden en de juiste politieke keuzes. Men kan geen koopkrachtcrisis verzachten door de winkelkar duurder te maken en kleine spaarders indirect extra te gaan belasten.”