Persberichten
donderdag, 27 jul 2023

Vlaams Belang verbaasd over soloslim N-VA en Open Vld: “Vlaams Parlement moet in spoed bijeenkomen”

Het Vlaams Belang reageert verbaasd op de beslissing van N-VA en Open Vld om hun stikstofdecreet naar het parlement te brengen zonder coalitiepartner cd&v. “Er is duidelijk geen Vlaamse regering meer”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). “Dit slaat de coalitie definitief aan diggelen. Terwijl ze onze boeren in complete onzekerheid stort, vertrekt de Vlaamse regering nu gezellig op verlof. De regering moet uit reces teruggeroepen worden en het Vlaams Parlement moet in spoed bijeenkomen.”

Het stikstofdebacle lijkt een nieuw kookpunt bereikt te hebben. Waar Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) vorige week nog op eigen houtje een “aangescherpt kader” creëerde aan de hand van ministeriële instructies, schakelen N-VA en Open Vld nu een tandje hoger. Het stikstofdecreet waarover de meerderheid geen akkoord kon vinden, wordt nu eigenhandig ingediend door de twee partijen, zonder cd&v. 

“Als cd&v nog een beetje ruggengraat heeft, stapt ze uit deze regering”

“Dit is het definitief aan diggelen slaan van deze coalitie”, reageert Janssens. “Hoe wil Jambon na dit debacle nog iets met zijn regering bereiken? Als cd&v nog een beetje ruggengraat heeft, stapt ze uit deze regering. Maar ik vermoed dat cd&v alweer zal tonen de dweil van de Wetstraat te zijn.” Het Vlaams Belang reageert ook verontwaardigd op de timing van de demarche. “Snel een knuppel in het hoenderhok gooien waar onze boeren het slachtoffer van zijn en dan op verlof vertrekken, wie doet zoiets?”, vult Janssens aan.

Ook Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin veroordeelt de gang van zaken. “Het stikstofdecreet zoals het nu voorligt, betekent een ramp voor de Vlaamse landbouw”, zegt hij. “Onze boeren worden met de rug tegen de muur gezet door deze politieke spelletjes. Het wordt tijd dat groenlinkse Demir van het dossier wordt gehaald.”