Nieuws
woensdag, 24 jan 2024

Vlaams Belang verzet zich tegen nieuwe uitbreiding kilometerheffing voor vrachtwagens

Na de recente uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens wil de Vlaamse regering deze zomer de kilometerheffing opnieuw uitbreiden naar nog eens 500 km extra wegen. Het Vlaams Belang verzet zich hiertegen. “Deze uitbreiding zou onze eigen Vlaamse transportbedrijven disproportioneel hard treffen”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. Het is een maatregel om extra centen binnen te rijven, die niets met een gezond mobiliteitsbeleid te maken heeft. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) geeft zelf toe dat deze kilometerheffing dient om haar premies voor elektrische wagens te bekostigen.”

Bij de begrotingsopmaak van 2024 keurden de Vlaamse meerderheidspartijen eind vorig jaar al een uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens goed. Hiermee werd 686 km toegevoegd aan het effectief betolde wegennet van 2.438 km. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil nu dat er deze zomer nog eens 500 km tolwegen bijkomen. Zowel transportfederatie Febetra als de Vlaamse Mobiliteitsraad zijn hiertegen omdat deze uitbreiding gaat over lokale wegen, die vooral door onze eigen transportondernemingen gebruikt worden. De uitbreiding zou volgens hen haaks staan op een gedegen mobiliteitsbeleid. Het Vlaams Belang sluit zich hierbij aan.

“Dit is een pestbelasting die in de eerste plaats onze eigen transportfirma’s treft”

“Doordat het om lokale wegen gaat, zou deze uitbreiding onze Vlaamse transportbedrijven disproportioneel hard treffen”, zegt Claes. “Zij ondervinden al een concurrentieel nadeel ten opzichte van buitenlandse transportbedrijven door onder meer de hogere lonen. Bovendien blijkt uit vragen van het Vlaams Belang dat het bedrag van onbetaalde kilometerheffing-boetes voor buitenlandse vrachtwagens torenhoog blijft.”

Voor het Vlaams Belang is deze uitbreiding weer een zoveelste pestbelasting. “Dit is een louter fiscale maatregel die niets met een goed mobiliteitsbeleid te maken heeft”, aldus Claes. “Minister Peeters wil tegen 2029 de verkoop van wagens met verbrandingsmotoren verbieden en iedereen elektrisch laten rijden. Ze geeft toe dat deze kilometerheffing dient om haar premies voor elektrische wagens te bekostigen. Niet alleen de transportsector dreigt de pineut te worden van dit beleid, maar ook de consument aan wie de gestegen transportkosten ongetwijfeld zullen worden doorgerekend. ”