Persberichten
maandag, 04 dec 2023

Vlaams Belang verzet zich tegen verplichte VLAM-bijdrage landbouwers 

Sinds het begin van de legislatuur is de verplichte bijdrage van landbouwers aan de Vlaamse overheid voor de promotie van onze landbouwproducten verhoogd, terwijl de Vlaamse regering zelf er minder geld voor vrijmaakt. Dat blijkt uit het antwoord van landbouwminister Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Voor allerlei diversiteitsprojecten maakt de Vlaamse regering wel vlot miljoenen vrij”, aldus Sintobin. “Onze landbouwers en de Vlaamse landbouwsector zijn voor deze regering duidelijk minder belangrijk.”

In 2022 moesten de Vlaamse landbouwers in totaal ruim 13,5 miljoen euro verplicht afstaan aan de Vlaamse overheid, meer bepaald het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), voor de promotie van hun producten. In 2019, toen er meer Vlaamse landbouwbedrijven waren dan vandaag, lag dit cijfer net boven 13,1 miljoen euro. Ondertussen besliste de Vlaamse regering om haar eigen subsidie aan VLAM hiervoor te verlagen. In 2019 betaalde de overheid zelf nog 5,1 miljoen euro, nu ligt dit bedrag al onder de vijf miljoen euro.

“De Vlaming betaalt nu al torenhoge belastingen, extra belastingen kunnen niet voor het Vlaams Belang”

“Aan de ene kant zien we dat deze Vlaamse regering kwistig met subsidies strooit voor allerlei linkse en diversiteitsprojecten. Alleen al naar het plan Samenleven dat het ‘samenleven in diversiteit’ moet bevorderen vloeit in 2024 al 16 miljoen euro ”, zegt Sintobin. “Als het echter gaat over onze eigen landbouwers en voedselproductie is het duidelijk moeilijker om geld vrij te maken.”

Volgens minister Brouns “verenigt de verplichte bijdrage onze landbouwbedrijven” en “is het dan ook normaal dat we zorgen dat iedereen gelijk bijdraagt.” Het Vlaams Belang vindt deze houding opmerkelijk en herinnert de minister er aan dat Vlaanderen geen communistisch land is. “Onze landbouwers betalen, net als elke andere Vlaming, nu al torenhoge belastingen”, aldus Sintobin. “Een extra verplichte bijdrage is een bijkomende slag in het gezicht van een sector die al in moeilijkheden verkeert.”