Vlaams Belang wil erkenning anti-blank racisme tegen Afrikaner-boeren

Een groep van 49 Afrikaners uit Zuid-Afrika kreeg in de Verenigde Staten asiel op basis van anti-blank racisme. De Afrikaners zijn een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika die afstammen van vooral Nederlandse, Vlaamse en Duitse pioniers die zich daar vanaf midden de 17e eeuw vestigden. Volgens Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder is de erkenning door de VS van het in Zuid-Afrika manifest aanwezige anti-blanke racisme een krachtig signaal dat ook Vlaanderen niet mag negeren. “De Afrikaners zijn onze taalgenoten en cultuurverwanten. Het is onbegrijpelijk dat onze Vlaamse regering hierover blijft zwijgen”, zegt Slagmulder.
De Amerikaanse overheid erkende onlangs het anti-blank racisme in Zuid-Afrika als legitieme reden voor asiel. Een groep van 49 Afrikaners – voornamelijk gezinnen met kinderen – werd via een privévlucht naar de VS gebracht en kreeg daar bescherming. Washington verwijst expliciet naar discriminatieprogramma’s, economische uitsluiting, culturele uitwissing, landonteigeningen zonder compensatie en het structurele geweld tegen Afrikaner-boeren. “Een wereldmacht neemt verantwoordelijkheid, terwijl Vlaanderen zwijgt over de structurele onderdrukking van een volk waarmee het historisch en taalkundig nauw verbonden is”, aldus Slagmulder.
“Als wij de Afrikaners laten vallen, verliezen we niet alleen een volk, maar ook een stuk van onszelf”
In het Vlaams Parlement zal Slagmulder de regering ondervragen over haar houding tegenover deze evolutie. Het Vlaams Parlementslid wees op het stilzwijgen van Vlaanderen ondanks de toenemende internationale erkenning van de precaire situatie van Afrikaners. “Onze regering toont zich graag solidair met allerlei buitenlandse minderheden, maar wanneer het gaat over blanke Afrikaners, kijkt men plots de andere kant op”, klinkt het scherp. Het Vlaams Belang vraagt dat Vlaanderen de situatie diplomatiek opvolgt en het dossier aankaart bij federale en internationale partners.
Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: Vlaanderen moet niet enkel op economisch of cultureel vlak relaties onderhouden, maar ook moreel leiderschap tonen wanneer verwante gemeenschappen onder druk staan. “Zuid-Afrikaners moeten een toekomst kunnen uitbouwen in hun eigen land. Dit is geen verre of abstracte problematiek”, besluit Slagmulder. “De Afrikaners zijn familie van Vlaanderen. Als wij hen laten vallen, verliezen we niet alleen een volk, maar ook een stuk van onszelf.”